Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Очікування та ризики для інвесторів – що прогнозують світовій економіці у 2024 році

Експертні думки щодо процентних ставок і політики центральних банків у 2024 році зійшлися на одному інвестиційному прогнозі

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Інвестиційні експерти прогнозують сповільнення економічного зростання

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Найчастіше прогнози та консенсус, що формують аналітики і банки, виявляються неточними, згідно з даними за 2023 рік. Тому цього року інвестори можуть зіткнутися або з несподіваним ралі, або з сенсаційним розпродажем.

Прогнози інвестиційних банків проаналізував експерт Владислав Волошин, з’ясувавши, чого варто очікувати у 2024 році.

Зміст
1.М'яка рецесія і можливості для інвесторів
2.2024-й може стати роком облігацій
3.Ознаки відновлення
4.Прогноз доходів
5.Прогнози та рекомендації для інвесторів

М'яка рецесія і можливості для інвесторів


Більшість інвестиційних прогнозів від великих банків, консультантів і керуючих активами передбачають середньостатистичний сценарій на 2024 рік. Вони прогнозують, що процентні ставки нарешті почнуть знижуватися, економіка сповільниться, а центральні банки перейдуть до більш м'якої політики, що створить підґрунтя для відновлення наприкінці року.

Акції та облігації, які сильно зросли за останні тижні 2023 року, в основному демонструють позитивний, але незначний приріст. Наприклад, JPMorgan Asset Management, Vanguard та UBS Asset Management серед тих, хто прогнозує "м'яку" рецесію.

Для BNY Mellon Wealth Management це буде "здоровим і бажаним уповільненням". Barclays називає це "м’яким уповільненням, при якому акції будуть більш привабливі, ніж облігації".

Більшість компаній наголошують на необхідності шукати якість в акціях, диверсифікувати між секторами й регіонами, а також скористатися одними з найкращих дохідностей на ринку цінних паперів з фіксованим доходом.

2024-й може стати роком облігацій


За словами JPMorgan Asset, на тлі підвищених та очікуваних знижень ставок ринок цінних паперів з фіксованим доходом дозрів для збільшення капіталу та доходу. Franklin Templeton Investments також радить звернути увагу на фіксований дохід у 2024 році.

Особливий оптимізм у питанні облігацій висловив BlackRock Investment Institute: "Ми тактично нейтральні й стратегічно недооцінюємо довгострокові казначейські облігації. Наша стратегічна перевага припадає на облігації, які прив'язані до інфляції. Ми вважаємо, що за нового режиму інфляція залишиться близько до 3%, ніж до цільових показників політики, що робить це одним з наших найсильніших поглядів на стратегічний горизонт".

Проте проблема полягає в тому, що майже всі прогнози минулого року неправильно передбачали зростання ринку облігацій, але цінні папери падали на тлі постійного підвищення ставок, тоді як акції демонстрували кращу динаміку. Однак, з урахуванням політики ФРС та уваги до питання казначейських облігацій США, все ж варто розглянути облігації як елемент диверсифікації.

Стратеги переходять від одного з найбільш скромних років до одного з найбільш випробувальних. Наступні 12 місяців визначать фінал битви з інфляцією, долю поточного бізнес-циклу та політичне лідерство половини світової економіки Можливо, більшість прогнозів обережні, оскільки мало хто хоче робити великі ставки в делікатний рік.

Щодо ведмежого прогнозу, то більшість компаній бачать ризики нахиленими в бік погіршення. Robeco попереджає, що поточний консенсус – це не більше ніж "казка". BCA Research вважає, що макроекономічна картина зараз більш тривожна, ніж 12 місяців назад.

Deutsche Bank готується до жорсткої посадки в США. Уваги заслуговує коментар BofA стосовно ведмежого прогнозу. Він значно відрізняється від більшості думок та прогнозів на 2024 рік.

Працівники прокоментували цю ситуацію таким чином: "Ризик жорсткої посадки економіки залишається, і він вищий, ніж очікувалося. Потрібно зачекати класичної комбінації ведмежої позиції інвесторів, рецесії корпоративних прибутків і політики пом'якшення, перш ніж перейти до повної бичачої позиції".

BofA також прокоментувала ситуацію щодо другої половини 2024 року та початку 2025-го: "Ми оптимістичні щодо акцій – не тому, що ФРС, як очікується, почне знижувати ставки наступного року, а через те, що ФРС уже зробила і як корпорації адаптувалися. Очікують, що S&P 500 на кінець 2024 року буде вище 5 000".

Ознаки відновлення


Доходи від консультаційних послуг були основною причиною сповільнення для інвестиційних банків у 2023 році. Зростання вартості фінансування ускладнило задоволення цінових очікувань продавців, а економічна невизначеність і геополітична напруженість позначилися на настроях фондового ринку. Таку думку висловила Люсіль Джонс – старша менеджерка відділу аналізу угод Лондонської фондової біржі (London Stock Exchange Group).

Проте керівники інвестиційних банків говорили про попереднє відновлення в третьому та четвертому кварталі, припускаючи, що апетит компаній до злиття і поглинань може покращитися у 2024 році, а бізнес на ринках капіталу також, імовірно, поступово зростатиме.

Аналіз включає дані з липня 2021 року по кінець вересня 2023 року
Аналіз включає дані з липня 2021 року по кінець вересня 2023 року
Фото: Spglobal.com

Прогноз доходів


За словами представників з DBRS Morningstar, історичні тенденції свідчать про те, що доходи інвестиційних банків незабаром мають відновитися, оскільки третій квартал 2023 року став сьомим поспіль, коли доходи були значно нижчими за довгострокові середні показники, а попередні спади зазвичай тривали не довше восьми кварталів.

"Сім кварталів було достатньо для того, щоб "цінові очікування повністю пристосувалися до нових реалій в минулому", – сказав Фрейзер з Citigroup. Генеральний директор Goldman Sachs Group Inc. Девід Соломон під час телефонної розмови 17 жовтня також прогнозував, що доходи від консультаційних послуг мають відновитися до 10-річних історичних середніх показників протягом наступних чотирьох-восьми кварталів.

Ціновий розрив між продавцями та покупцями скоротиться у 2024 році, оскільки ключові фактори, що впливають на вартість угод, такі як інфляція, витрати на фінансування і невизначеність, швидше за все, стабілізуються в наступному році (йдеться у звіті від Boston Consulting Group про перспективи злиття і поглинань, опублікованому 26 жовтня).

Зміна доходу від консультування, ринків капіталу у великих європейських та американських банках у порівнянні з минулим роком
Зміна доходу від консультування, ринків капіталу у великих європейських та американських банках у порівнянні з минулим роком
Фото: Spglobal.com

Згідно з нещодавнім аналізом Market Intelligence, завершення підвищення ставок центральними банками є позитивною ознакою для активності у сфері злиття та поглинання, навіть якщо ставки залишатимуться високими. Стабільність дає покупцям краще розуміння витрат на угоду. Якщо ринки очікують, що ставки застрягнуть на певному рівні на довший час, не буде необхідності відкладати угоди в надії на зміни. Так висловився партнер консалтингової компанії Tricumen.

Хоча відновлення економіки не за горами, важко сказати, коли саме це призведе до зростання доходів інвестиційного банкінгу, застерігають керівники.

"Інвестиційний банкінг може повернутися дуже швидко. Ми втомилися прогнозувати, коли це може відбутися", – констатував фінансовий директор Bank of America Corp. Аластер Бортвік під час телефонного дзвінка 17 жовтня.

Процентні ставки центрального банку (%)
Процентні ставки центрального банку (%)
Фото: Bank for International Settlements

Прогнози та рекомендації для інвесторів


2024 рік стане перехідним періодом для світової економіки, оскільки вона адаптуватиметься до нових умов, що сформувалися протягом останніх років. Ці умови включають стійкіші процентні ставки, геополітичну напруженість та інфляційні тиски, які й надалі впливатимуть на економічне зростання та поведінку інвесторів.

Очікується, що 2024 рік знаменуватиметься уповільненням економічного зростання, але не рецесією. Цей прогноз ґрунтується на очікуваннях щодо зниження інфляції, яка, імовірно, змусить центральні банки обережно підходити до питання зниження процентних ставок.

Незважаючи на очікуване уповільнення, 2024 рік несе в собі й певні можливості для інвесторів, які готові диверсифікувати свої портфелі, зосередитися на якісних активах та сфокусуватися на довгострокових перспективах.

Очікується уповільнення економічного зростання, але не рецесія. Крім цього, очікується зниження інфляції, але центральні банки обережні щодо зниження ставок, а також очікується волатильність на ринках через політичні та геополітичні фактори.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.