Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Постраждати через дзвінок може кожен: як відрізнити шахрая від співробітника банку

Телефонне шахрайство стало настільки розповсюдженим явищем, що українцям все складніше зрозуміти, коли дзвонить аферист

Фото: Pexels, Gulko Oksana. Колаж: Pro Гроші

Аферисти часто прикидаються працівниками банку, щоб дізнатися дані платіжних карток

Фото: Pexels, Gulko Oksana. Колаж: Pro Гроші

Зловмисники часто видають себе за працівників банківських установ, аби дізнатися в потенційних жертв персональні дані, зокрема, номер картки, термін дії та CVV-код. Для цього користуються маніпулятивними способами впливу.

У Міністерстві внутрішніх справ дали рекомендації, як відрізнити справжнього представника банку від шахрая.

Перше, що мають пам’ятати українці: з жодної фінансової установи не будуть телефонувати клієнтам і прямо запитувати особисту інформацію та реквізити рахунку. Якщо під час розмови людина намагається дізнатися ваші дані, можете бути впевнені, що вам подзвонив аферист.

Найчастіше зловмисники не вигадують нестандартні причини, які звучать правдоподібно. Вони говорять, що банківська картка користувача заблокована через спробу неправомірного списання, наприклад. І для відновлення доступу до рахунку просять продиктувати реквізити чи код з SMS.

Також до характерних ознак розмови з аферистом відносять такі випадки:

  • співрозмовник вимагає переказати кошти на іншу картку чи оформити кредит;
  • вас кваплять прийняти рішення і морально тиснуть;
  • рекламують мобільний додаток і підштовхують до встановлення;
  • ставлять питання про вклади, рахунки та сам банк;
  • використовують технологію спуфінгу (коли звичайний номер будь-якого мобільного оператора підміняють за допомогою пристроїв, аби він мав вигляд банківського).

У МВС назвали кілька кроків, які допоможуть громадянам України вберегтися від шахраїв. Перше – одразу завершити розмову та зателефонувати в службу підтримки фінустанови, повідомивши про зловмисників. Друге – в жодному разі не передавати персональну інформацію, яку би причину не назвав підставний співробітник банку.

Третє – не встановлювати на смартфон програмне забезпечення з функціоналом віддаленого доступу. І четверте – підключити SMS-інформування про операції з рахунком.

"Якщо ви повідомили будь-яку особисту інформацію шахраям, негайно заблокуйте картку, зверніться в банк та поліцію. Бережіть себе і не дайте ошукати", – наголосили в міністерстві.

Як шахраї використовують банкомати для крадіжки

Раніше ми розповідали, що в Україні стають популярними дві схеми, пов’язані з банкоматами: кеш-трепінг і скімінг. Це методи шахрайства, коли в роботу установок втручаються сторонні люди і встановлюють спеціальні пристрої, які допомагають отримувати особисті дані чи затримують видачу готівки.

Наприклад, кеш-трепінг характеризується застосуванням планки, яку прикріплюють в отвір для видачі купюр на двосторонній скотч. І коли банкомат відрахує кошти на вимогу користувача, вони застрянуть в отворі. Згодом аферист зможе витягнути і планку, і готівку, а постраждалий думатиме, що проблема у збої установки.

Скімінг передбачає копіювання інформації з платіжної карти для подальшого виготовлення дублікату. Для цього шахраї встановлюють тонку пластинку в картоприймач, аби зчитати дані з магнітної стрічки. Отримавши їх, вони легко створять копію та зможуть без проблем зняти гроші з рахунку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що шахраї вийшли на новий рівень і розповідав, як українці можуть залишитися без грошей. Також ми повідомляли, що аферисти під виглядом ПФУ "полюють" на пенсіонерів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.