Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Шахраї вийшли на новий рівень? Як українці можуть залишитися без грошей

Розповідаємо, яку нову схему вигадали зловмисники та як громадяни можуть захистити свої гроші

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї вигадали ще одну схему для викрадення грошей

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці часто стикаються з різними видами шахрайства, зокрема, онлайн. Аферисти вигадують схеми, за якими намагаються заволодіти грошима громадян, однією з яких є розповсюдження фейкових SMS нібито від імені відомого поштового оператора.

Про це повідомили на порталі Міністерства внутрішніх справ.

Схема працює таким чином: в період, коли людина чекає на свою посилку, аферисти відправляють їй SMS та пропонують перейти на спеціалізований сайт, аби, наприклад, відстежити цю посилку.

В змісті повідомлення, які шахраї надсилають українцям, прикриваючися відомими поштовими операторами, містяться фішингові посилання підконтрольні зловмисникам ресурси. Відповідно, якщо перейти за цими посиланнями, громадяни можуть втратити свої гроші.

Тому в МВС попередили українців, як потрібно діяти, аби не потрапити в пастку аферистів та залишитися з грошима, а саме:

  • не переходити за сумнівними гіперпосиланнями;
  • отримувати дані про надходження посилки на лише офіційному сайті поштового сервісу або у застосунку;
  • перевіряти правильність URL-адреси сайту перед введенням конфіденційних даних, оскільки навіть найменша невідповідність може означати, що це фішинговий сайт;
  • завести окрему інтернет-картку для онлайн-шопінгу, куди краще переказувати лише ту суму, яка необхідна для оплати;
  • переказувати гроші лише після отримання товару аби мінімізувати ризики втрати коштів;
  • не повідомляти стороннім особам коди-підтвердження, які приходять у SMS-повідомленнях або безпосередньо у застосунки.

Як зазначили в Міністерстві внутрішніх справ, якщо людина ненароком натрапила на шахрая, потрібно негайно звернутися до свого банку та заблокувати карту, аби зловмисники не заволоділи грошима.

Як шахраї можуть викрасти гроші з банкомата

Наразі в Україні набирає обертів нова шахрайська схема – кеш-трепінг. Щоб заволодіти грошима українців, зловмисники вставляють в отвір для видачі купюр в банкомату планку та прикріплюють її на двосторонній скотч.

Таким чином, якщо людина захоче зняти готівку зі своєї картки, купюри застрягатимуть всередині, коли банкомат відраховуватиме вказану суму.

Тобто, виходить, що відповідна сума все одно буде списана з рахунку людини, хоча гроші вона так і не отримає. В цій схемі шахраї керуються тим, що після цього обурені українці будуть йти до відділення, аби розібратися в ситуації, а вони в цей час заберуть за банкомата гроші.

Раніше ми розповідали, як не стати жертвою шахрая під час пошуку роботи. Також ми писали, яке шахрайство загрожує українцям за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.