Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Криза як можливість для довгострокового інвестора — про що треба знати

Інвестиційний експерт розповів, яку вигоду можна отримати від економічної кризи у довгостроковому періоді

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів про плюси інвестування під час кризи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сучасний світ неодноразово зіштовхувався з економічними кризами, які призводили до спаду на фінансових ринках та загальної невпевненості серед інвесторів. Проте, криза може бути чудовим інструментом для довгострокових інвесторів, які готові бачити за горизонт та зрозуміти, що вона може створити можливості для майбутнього прибутку та росту портфеля.

Інвестиційний експерт та лектор "Біржового університету" Микита Гуппал розглянув деякі аргументи, які підкреслюють важливість кризи для довгострокового інвестора.

Дешеві активи: зниження цін під час кризи


Основною перевагою кризи є зниження цін на активи, що дозволяє довгостроковим інвесторам придбати їх за більш доступними цінами. Це пов'язано з тим, що вартість активів знижується через паніку та спад на ринках.

Ця ситуація створює можливості для придбання активів з великим потенціалом росту в майбутньому за значно меншою ціною, ніж їхня фундаментальна вартість. Або за вартістю, яка вважається більш об'єктивною з урахуванням фундаментальних показників компаній.

Подумайте про це як про ситуацію, коли ви розглядаєте можливість придбання житла. Якщо вартість нерухомості раптово знижується під час економічної кризи, ви, ймовірно, не відмовитеся від ідеї придбати житло лише через те, що воно доступніше зараз, ніж раніше. Аналогічно, на фондовому ринку знижені ціни активів внаслідок кризи можуть створити сприятливі умови для інвестицій, і, як правило, необхідно розглядати це як можливість, а не загрозу, — пояснив експерт.

Ця ситуація створює можливості для придбання активів з великим потенціалом росту в майбутньому за значно меншою ціною, ніж їхня фундаментальна вартість. Або за вартістю, яка вважається більш об'єктивною з урахуванням фундаментальних показників компаній.

Відновлення ринку та потенційне зростання


Історія показує, що ринки відновлюються після кризи, а ціни на "гарні" активи, в яких стабільні фундаментальні показники, починають зростати. Довгостроковий інвестор, який має віру в потенціал ринку та відповідну стратегію, може використовувати цей період для реалізації інвестиційних можливостей. Після завершення кризи ціни активів зазвичай зростають, забезпечуючи прибуток для інвесторів.

Наприклад, пандемія COVID-19 призвела до різкого спаду цін акцій у галузях, таких як туризм, авіаперевезення та енергетика. Довгострокові інвестори, які купували акції під час кризи, отримали значний приріст вартості активів, коли ринок відновився.

Візьмемо найбільші круїзні компанії Royal Caribbean Cruises Ltd.(RCL) та Carnival Corporation & plc (CCL). Падіння котирувань на ковід-кризі з січня по березень склало -85% та -84% відповідно. Ті, хто купив на цьому спаді, зараз мали б понад 60% дохідності по CCL та + 342% по RCL, — розповів Микита Гуппал.

Та ж сама ситуація з авіаперевезеннями та енергетичним сектором. Chevron Corporation (CVX) та ConocoPhillips (COP) з січня по березень впали на -55% та -63% відповідно. При розумінні того, що це фундаментально сильні компанії, а енергетичний сектор відновиться зараз би мали дохідність +148% по CVX та +341% по COP.

Ми повинні розуміти, що криза — це тимчасова ситуація, і після неї ринок зазвичай відновлюється. Довгостроковий інвестор, який має достатній фінансовий потенціал і терпимість до ризику, може використовувати даний час для придбання цих активів за значно зниженими цінами І ці приклади це тільки підтверджують, — додав лектор "Біржового університету"

Дивіденди та стабільний дохід


Під час кризи ціни на акції зазвичай знижуються (якщо тільки це не захисні активи, такі як ETF на золото або облігації), проте у більшості випадків компанії зберігають виплату дивідендів. Це може забезпечити довгостроковому інвестору стабільний дохід, навіть під час ринкових спадів. Отримання регулярних дивідендів дозволяє знизити вплив цінових коливань на портфель і забезпечує стабільність інвестицій.

Експерт нагадав, що під час глобальної фінансової кризи 2007-2008 років багато компаній демонстрували від'ємну дохідність, але продовжували виплачувати дивіденди, що забезпечило інвесторам стабільний дохід. Те ж саме відбувалося під час спадів у 2020 та 2022 роках.

Тобто, якщо у вас є великий дивідендний портфель, а ціни на акції знижуються, то ваша загальна дивідендна дохідність збільшується. Ви отримуєте регулярний дивідендний потік, і за ці кошти зможете усереднювати свої позиції (докуповувати акції), які впали в ціні, — пояснив Микита Гуппал.

Навчання і підвищення кваліфікації


Криза може стати часом для навчання та розвитку інвестора. Довгостроковий інвестор може використовувати цей період, щоб покращити аналітичні здібності, вивчити нові ринки та підвищити рівень своїх навичок. Ця можливість дозволяє інвестору краще розуміти ринкові умови та приймати обдумані рішення.

Важливо мати інвестиційний план та стратегію


У довгострокового інвестора має бути розроблений план інвестування та стратегія, які передбачають можливі кризові сценарії. Ця стратегія повинна охоплювати розуміння ризиків, наявність ефективної диверсифікації та планування для довгострокових цілей.

Під час кризи ця стратегія може допомогти інвестору уникнути паніки й зберегти свої інвестиції, й це дуже важливо. Воррен Баффет казав: "Під час кризи інвестори орієнтуються більше на страх, аніж на логіку". Ми завжди повинні розуміти "що робити?" та головне "коли це робити?" та не відходити від нашої стратегії, бо коли всі активи починають падати на 50-70%, то дотримуватись плану — це найтяжче із завдань.

Криза на фінансових ринках може бути складною для багатьох як у фінансовому плані, так і в емоційному, проте вона надає чудову можливість для довгострокових інвесторів. Знижені ціни активів, можливість отримання стабільного доходу через дивіденди, відновлення ринку та можливість навчання та підвищення кваліфікації інвестора роблять кризу цікавим інструментом для досягнення довгострокових інвестиційних цілей. Історія доводить, що ті, хто розглядали кризу як можливість, часто отримували найвищий прибуток у майбутньому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.