Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Реформа вищої освіти вже скоро: кому зі студентів платитимуть стипендії у 2024 році

Пояснюємо, чому з початком нового навчального року в Україні знизиться кількість студентів, які отримуватимуть стипендії на навчання від держави

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Хто зі студентів не отримуватиме стипендію з 2024 року

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні готуються до впровадження змін щодо фінансування вищої освіти. Зокрема, буде іншою кількість спеціальностей, за навчання на яких платитиме держава.

Про це йдеться на сайті Osvita.ua.

Планується, що державне замовлення збережуть для спеціальностей, які є затребуваними у суспільстві. Це:

  • сектор безпеки та оборони;
  • державний сектор;
  • медицина;
  • мистецтво;
  • педагогіка.

Як і раніше, держава фінансуватиме навчання на спеціальностях, які користуються особливою підтримкою. Натомість іншим спеціальностям надаватимуть мінімальну кількість бюджетних місць. Водночас на державне фінансування не зможуть претендувати ті, хто навчається на заочній формі.

Також у законодавстві передбачили, що право державного замовника та обов'язок студента на контрактне відпрацювання за розподілом після того, як він здобуде освіту. При цьому працевлаштуватися потрібно буде після того, як мине половина строку навчання.

Після того, як студент підпише контракт щодо працевлаштування, йому удвічі підвищать стипендії. Після цього вона відповідатиме розміру мінімальної зарплати.

Гранти студентам

Іншій частині абітурієнтів держава теж надаватиме підтримку, але у вигляді грантів. Яку саме суму отримає вступник залежатиме від того, як вдало він складе Національний мультипредметний тест (НМТ).

Як казав раніше заступник міністра освіти Михайло Винницький, розмір гранту, ймовірно, становитиме до 55 тисяч гривень щороку.

"Умовно в наступному році 190-бальник може отримати тих самих 55 тисяч гривень, зможе прийти до топового закладу, і це покриє повну вартість навчання", – пояснив він.

Планується, що Грантова система оплати навчання у всіх закладах вищої освіти запрацює з початком навчального року у вересні 2024-го. За новими правилами навчатимуться ті, хто братиме участь у цьогорічній вступній кампанії.

Субсидії для студентів

Здобувачі вищої освіти можуть також користуватися житловою субсидією, якщо вони живуть у гуртожитках та навчаються на денній формі.

Щоби оформити субсидію, потрібно подати відповідну заяву та документи, а саме:

  • довідку про навчання;
  • договір оренди (якщо є прописка – не потрібно);
  • паспорт громадянина та ідентифікаційний код;
  • декларацію про доходи та витрати;
  • довідку про склад сім’ї та розмір платежів за комунальні послуги.

Субсидію розраховують окремо на опалювальний та неопалювальний періоди, тому її треба продовжувати двічі на рік.

Раніше ми пояснювали, кому доведеться відпрацьовувати безплатне навчання. Також ми писали, кого зі студентів можуть відправити на фронт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.