Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Субсидії для студентів: як отримати допомогу у 2024 році

Розповідаємо, чи можуть студенти отримати житлову субсидію та які документи для цього потрібні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як отримати житлову субсидію студентам

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть отримати компенсацію витрат на комунальні послуги у вигляді житлових субсидій. Таку допомогу призначають певним категоріям громадян, в тому числі й студентам.

Про це повідомили у Пенсійному фонді.

В установі повідомили, що житлову субсидію можуть оформити студенти денної форми навчання, які проживають у гуртожитку. При цьому, на її призначення впливають фактичний розмір стипендії та інші соціальні виплати, такі як виплати з інвалідності, аліменти, пенсії по втраті годувальника. Окрім того, на призначення субсидії впливають:

  • купівля чи набуття права власності на квартиру (будинок), земельної ділянки, транспорту;
  • купівля будматеріалів та інших товарів довгострокового вжитку;
  • наявність транспорту, з дати випуску якого минуло менше п’яти років;
  • оплата послуг упродовж року перед зверненням на суму, яка дорівнює 50 тис. грн.

Допомога студентам на оплату комунальних за проживання в гуртожитку призначають з місяця подання заяви та інших необхідних документів. При цьому враховують середньомісячний дохід студента за встановлений законодавством період.

Відповідну субсидію потрібно подовжувати кожні пів року, а розраховують її на опалювальний та неопалювальний періоди. Важливо сплачувати за проживання в гуртожитку до 10 числа кожного місяця, адже при наявності боргу — субсидію не призначають.

Як оформити субсидію студентам

Окрім заяви про призначення субсидії на потрібно мати пакет документів, який включає:

  • довідку про навчання;
  • договір оренди (якщо є прописка — не потрібно), якщо не прописаний, то завірену в канцелярії копію;
  • оригінали документів паспорта та коду;
  • декларацію про доходи та витрати — для бюджетників довідку в бухгалтерії (якщо немає стипендії — довідку з нульовим доходом);
  • довідку з паспортного столу про склад родини та розмір платежів за комунальні послуги (довідку про те, що немає боргу, якщо студент не на першому курсі).

Заяву та декларацію можна подати через офіційний сайт Мінсоцполітики та особисто в департаменті соцзахисту населення, а необхідні бланки можна отримати у профкомі студентів навчального закладу.

Раніше ми писали, які доходи домогосподарства враховують під час призначення субсидій в Україні, а також як перебування за кордоном може вплинути на призначення допомоги на сплату комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.