Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ризики інвестування: що потрібно знати перед вкладенням грошей

Інвестиційний експерт Сергій Жуков також розповів про інструменти, які можуть зменшити ризики на фондовому ринку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів про ризики інвестування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ще з дитинства нам відомо відчуття захоплення, коли ми мріяли про улюблені іграшки, складаючи свої заощадження. Так само і в інвестуванні — перший етап це накопичення, відмова від задоволення за рахунок майбутніх можливостей. Девіз: "Відмов собі сьогодні, щоб завтра зміг собі дозволити більше". Другий етап — інвестування на фондовому ринку, де збільшення капіталу стає головною платою. Це процес накопичення та примноження капіталу через різноманітні фінансові інструменти, доступні через брокерів та електронні платформи.

Які існують ризики на фондовому ринку, як їх оцінювати та зменшити за допомогою доступних інструментів, розповів сайту Pro Гроші інвестиційний експерт Сергій Жуков.

Ризики в інвестуванні на фондовому ринку позначають ймовірність настання несприятливої події, яка негативно впливає на фінансовий результат угоди або призводить до отримання доходу, меншого за прогнозований, до втрати частини інвестованих коштів. Повністю виключити ризики неможливо, тому що у світі існує надто багато чинників, на які інвестор не може ніяк вплинути. Розберемо, які види ризиків існують та як їх можна вирішити, — розповів експерт.

Геополітичний ризик


Прибутковість інвестицій може постраждати через політичну нестабільність, санкції, зміну політичного курсу, поділ світу на кластерні зони.

Сергій Жуков нагадав, як Brexit спричинив падіння британського фунта до мінімуму з 1985 року. А включення китайських компаній до санкційного списку США обвалило ринок цінних паперів.

Що робити в такому випадку? Диверсифікуйте портфель за країнами. Для інвестора-початківця зібрати мультинаціональну колекцію може виявитися дорого. Тому краще придбайте біржові фонди країн та отримайте глобальну диверсифікацію, — порадив інвестиційний експерт.

Це можуть бути такі фонди:

  • EWJ (iShares MSCI Japan ETF) представляє інвестиційний фонд, який відображає продуктивність японського ринку акцій;
  • EWZ (iShares MSCI Brazil ETF) відображає продуктивність бразильського ринку акцій;
  • EWY (iShares MSCI South Korea ETF) відображає продуктивність південнокорейського ринку акцій.

Інфляційний ризик


Капітал інвестора знецінюється або зростає повільніше за ринок через зростання інфляції. Наприклад, дохідність тримається лише на рівні 8%, а інфляція зростає до 16%, то реальна цінність капіталу стає на 8% нижче стартової.

У боротьбі з інфляційними ризиками можна поєднувати в портфелі широкий ринок акцій (довгостроково вони завжди обганяють інфляцію) та "захисні" активи, такі як золото та облігації TIPS (їх номінал індексується за інфляцією). Можна сформувати такий портфель (із відсотками вкладень):

  • SPY, широкий ринок акцій, 60%;
  • GLD, фонд на золото, 10%;
  • TLT, фонд на довгострокові облігації США, 15%;
  • TIP, фонд облігацій, номінал якого індексується за інфляцією, 15%.

Відсотковий ризик


Зміна ключової ставки в рамках грошово-кредитної політики центробанків впливає на облігації та привілейовані акції. Вони дешевшають, якщо ставка зростає.

Щоб впоратися з цим ризиком, можна вибрати облігації з різним терміном до погашення, щоб тривалий час нівелювати ризик. Також можна розглядати облігації зі змінним купоном, чия дохідність прив’язана до ключової ставки. Альтернативою можуть стати облігаційні ETF, де папери не тримаються до погашення, а їхній склад регулярно змінюється на нові випуски, — поділився Сергій Жуков.

Галузевий ризик


Індустрії розвиваються циклічно: вартість акцій компаній однієї галузі може зростати, так і знижуватися через різні фактори (економічні, політичні, інноваційні та ін.).

Наприклад, котирування акцій фармацевтичних компаній Johnson&Johnson (JNJ) та Pfizer Inc. (PFE) показали вибухове зростання на піку пандемії, а ось цінні папери авіаперевізників Delta Air Lines Inc (DAL), United Airlines Holdings Inc (UAL), Boeing Co (BA) і круїзних компаній Carnival Corp. (CCL), Royal Caribbean (RCL) знизилися в ціні.

Акції сировинних компаній у 2023 році зростають у ціні. З початку року акції Uranium Royalty Corp. (UROY) додали в ціні близько 30%, а цінні папери American Resources Corp. (AREC) — близько 55%.

Впевнено зростають акції компаній, що працюють у галузі генної інженерії (Vertex Pharmaceuticals (VRTX) +23%), фармацевтики (Eli Lilly and Company (LLY) +62%, Amphastar Pharmaceuticals Inc. (AMPH) +50%), штучного інтелекту (Microsoft Corporation (MSFT) +65%, Palantir Technologies Inc (PLTR) +217%, NVIDIA Corp (NVD) зросла на 224%).

Щоб подолати галузеві ризики, потрібно диверсифікувати портфель за галузями та купувати цінні папери компаній, які працюють у різних секторах економіки. Це можна зробити за допомогою різних галузевих ETF, що суттєво знизить діловий ризик. Це можуть бути такі біржові фонди:

  • SOXX — напівпровідникова галузь;
  • ITA — оборонні та аерокосмічні розробки;
  • URA — добування, переробка урану;
  • COPX — добування, обробка міді;
  • XES — обладнання нафтогазовий сектор;
  • GDX — добування золота.

Діловий ризик


Компанії, в які інвестуєте, можуть впасти за виручкою чи збанкрутувати. Це може призвести до стрімкого падіння акцій та не принести очікуваного прибутку. Корпоративні кризи трапляються з різних причин – від безграмотного управління активами компаній до репутаційних втрат.

Розглянемо акції Tesla. Їхню переоціненість можна пояснити в тому, що конкуренти випускають більш революційні та збалансовані моделі за показником ціна-якість. Або ж, наприклад, великі банки США можуть зіштовхнутися з відтоком капіталу через неправильно вибрані відсоткові ставки за депозитними програмами, — розповів експерт.

Як уникнути фінансових турбулентностей? Одним з ефективних рішень є максимальна диверсифікація інвестиційного портфеля. Замість того, щоб інвестувати гроші лише в одну компанію, виберіть галузеві, за країнами чи за мультикраїнами індекси ETF. Цей інструмент охоплює сотні компаній: якщо ви їх комбінуєте, то інвестуєте одночасно у всі розвинені економіки, та ефективно знижуєте ризики, пов’язані з вкладеннями в одну компанію.

Ринковий ризик


Падіння фондового ринку через непрогнозовані обставини, так звані "чорні лебеді", може вплинути на вартість цінних паперів: котирування знижуються і портфель інвестора "червоніє".

Наприклад, пандемія коронавірусу, яка потрясла світову економіку, призвела до серйозного стресу для індексу S&P 500. Він впав на 30%. Подібно до цього, фінансові кризи, такі як "бульбашки доткомів" та "іпотечний міхур США" у 2007 року, призводили до втрат в інвестиціях, — зазначив фахівець.

За словами експерта, щоб захистити свій інвестиційний портфель в умовах нестабільності, важливо включати різні інструменти. Наприклад, вартість захисного активу, такого як золото, зростає під час кризи. Замість простого металевого рахунку можна вибрати акції ETF на золото (GLD). Також можна розглядати в портфелі й криптовалюти, проте їхня частка в портфелі не повинна перевищувати 5-8%.

Важливо розуміти, що наявність ризиків не залежить від типу активу. Вони є й у власників брокерських рахунків, і в тих, хто вибирає консервативні інструменти на кшталт банківських вкладів. Важливо усвідомлено управляти капіталом, захищаючи портфель від можливих втрат.

Запобігти ризикам ви також можете завдяки новим знанням у навчальному центрі "Біржовий університет" — це онлайн-курси з інвестування на фондовому ринку для початківців та інвесторів із досвідом, — порадив Сергій Жуков.

У компанії вчать українців інвестувати в цінні папери самостійно, прибутково та з повним розумінням справи. Зі студентами працюють інвестори, що мають понад 8 років практичного досвіду та є аналітиками ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.