Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Родичі можуть отримати кошти з банківської картки померлого – що для цього потрібно

Банки блокують рахунки померлих клієнтів до моменту, поки не отримають звернення від офіційних спадкоємців

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати у спадок гроші на банківській картці

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Трапляються випадки, що людина помирає, залишаючи на банківських картках гроші. Це особливо актуально в умовах повномасштабної війни, коли українці гинуть через активні бойові дії та ракетні обстріли Росії. Родичі можуть отримати фінансовий залишок на рахунку, але повинні мати документи та дочекатися слушного часу.

Про це розповіла адвокатка Марина Бекало виданню ТСН.

Розпоряджатися чужим майном можуть лише спадкоємці померлого, причому в порядку черговості або за заповітом. Реалізувати це право потрібно в нотаріуса, звернувшись з відповідною заявою протягом шести місяців із дати смерті близької людини за місцем її проживання чи розташуванням майна.

Далі справа за фахівцем: нотаріус визначить коло І черги та всю спадкову масу, куди входять кошти на банківських картках, рухоме та нерухоме майно, депозити, інші активи. Це буде розділено в рівних частинах між батьками, чоловіком/дружиною та дітьми померлого (залежно від того, хто подав заяву).

Лише після завершення шестимісячного періоду нотаріус зможе видати спадкоємцям свідоцтво про право на спадщину з переліком майна, яким вони будуть володіти. Тільки після цього родичі можуть звернутися в банк, аби зняти блокування з коштів і перевести їх на власні рахунки.

"Розпоряджатися грошовими коштами на рахунках померлої особи не можна, поки спадкоємці не отримують свідоцтво про право на спадщину", – констатувала юристка.

Як отримати спадщину за кордоном

Раніше ми розповідали, що робити українцям, які опинилися за кордоном, але потребують отримання права на спадок. Це непроста процедура, вона вимагає певних етапів реалізації, зокрема:

  • визначення місця відкриття спадщини (має відповідати останньому місцю реєстрації спадкодавця або території, де розташовується майно);
  • підготовки заяви про прийняття або відмову від спадку, засвідчення документу в консульській установі України;
  • відправлення заяви поштою нотаріусу в Україні, аби відкрити спадкову справу;
  • за потреби – оформлення довіреності в консульстві на людину, яка замість вас відправить необхідні документи нотаріусу;
  • здійснення необхідних нотаріальних дій з боку фахівця в Україні;
  • видачу свідоцтва про право на спадщину після завершення шести місяців з моменту смерті.

Деякі особи не мають права відмовитися від прийняття спадщини за власним бажанням. Наприклад, люди з обмеженою дієздатністю (якщо стан підтверджено в судовому порядку) повинні отримати попередню згоду свого піклувальника та органу опіки. А неповнолітнім і малолітнім українцям необхідна згода батьків/усиновлювачів/опікунів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як діяти, якщо пропустили строки прийняття спадщини. Також ми повідомляли про підводні камені спадщини та розповідали, як українцям правильно оформити квартиру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.