Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Шахрайські інновації: на які схеми найчастіше "ведуться" українці

Аби ніколи не потрапити на гачок до аферистів, людям радять дотримуватися кількох правил

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Злочинці продовжують викрадати гроші українців

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні завжди оновлюють технології та спрощуються певні процеси, а разом з тим аферисти вигадують нові схеми, аби нажитися на громадянах. Ба більше, існують найпоширеніші шахрайства на які люди постійно потрапляють.

Про це розповів голова Нацполіції України Іван Вигівський, пише РБК-Україна.

Продаж товарів, яких насправді не існує в інтернеті – це найпоширеніший вид шахрайства в Україні.

Як виявляється, у загальній масі шахрайств їх 60%. Також ще 10% займають так звані "дзвінки з банку". Завдяки ним злочинці намагаються зʼясувати у вас дані, аби потім викрасти гроші.

Не збільшилася кількість афер і у волонтерстві. Хоча на початку війни спостерігався їх ріст, запевняє спікер. Також за його словами, наразі весь рівень шахрайств в Україні йде на спад.

"Так, якщо у червні торік до поліції надходило близько 600-650 звернень з цього приводу, то в грудні вже на третину менше", – говорить Іван Вигівський.

Скоріше за все це сталося завдяки профілактичній роботі, адже населення стає все більш поінформованим про схеми аферистів і не дає себе обманути. Збільшилося і розкриття шахрайств. Наприклад відомо, що поліція ліквідувала понад 60 груп шахраїв з місць позбавлення волі.

Аби ніколи не потрапити на гачок до аферистів, людям радять:

  • не купувати нічого у неперевірених джерел;

  • орієнтуватися на відомі онлайн-магазини;

  • обирати оплату лише накладним платежем;

  • не зважати на "дзвінки з банків".

Як не натрапити на шахраїв під час покупки через інтернет

Для цього вам слід постійно дотримуватися певних правил, які вас точно захистять:

  • Довідка про компанію. Перш ніж робити покупки, докладно вивчіть інформацію про компанію, а саме контактні дані, реальні відгуки й рейтинги.

  • Безпечне з'єднання. Користуйтеся безпечними інтернет-з'єднаннями, особливо при введенні особистих даних та інформації про кредитну карту.

  • Сильні паролі. Використовуйте надійні паролі для своїх облікових записів та уникайте використання одного паролю для всіх сайтів.

  • Системи безпеки платежів. Використовуйте платіжні системи, які мають високий рівень безпеки, такі як PayPal або Apple Pay, для уникнення розголошення своїх фінансових даних.

  • Перевірка URL. Переконайтеся, що ви перебуваєте на правильному сайті, перш ніж вводити особисті дані чи робити покупку.

  • Актуалізоване програмне забезпечення. Переконайтеся, що ваш браузер та антивірусне програмне забезпечення оновлені, щоб мати найновіші заходи безпеки.

  • Не використовуйте публічні комп'ютери. Уникайте введення особистих даних на публічних комп'ютерах або відкритих мережах Wi-Fi.

  • Здійснюйте покупки лише на відомих сайтах. Віддавайте перевагу відомим та надійним онлайн-магазинам, що мають позитивні відгуки від інших користувачів.

Лише у такий спосіб ви можете не переживати за свої дані та гроші, адже у вас навряд їх зможуть вкрасти.

Раніше сайт Pro Гроші повідомляв вам про те, яку підступну схему вигадали шахраї, щоб виманити гроші в українців. Також ми розповідали вам, чому не можна залишати чеки на касі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.