Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Шахрайство через Facebook: як українці можуть залишитись без акаунту та грошей

Найчастіше завданнями аферистів є заволодіти персональними даними українців або отримати доступ до сторінок у соціальних мережах

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аферисти полюють на гроші українців у Facebook

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї не полишають спроб обманом заволодіти особистими даними українців та обікрасти їх на великі суми. Для цього вони постійно вигадують нові, більш хитріші схеми, щоб обвести людей навколо пальця. Аферисти почали активно використовувати для злочинних цілей соціальну мережу Facebook.

Про це повідомила пресслужба Центру протидії дезінформації в Telegram.

У ЦПД попередили, що зловмисники надсилають користувачам Facebook спам-повідомлення з текстом, написаним за одним шаблоном. Або масово відмічають публічні сторінки за допомогою тегів, прикріплюючи до постів інформацію. Вона завжди різна, але використовує психологічні прийоми маніпуляції.

Аферисти спекулюють на темах смерті, сімейних або дружніх зв’язків, трагедій, аварій на транспортних засобах тощо. Наприклад, можуть писати про людей (без зазначення імен), які загинули в автокатастрофі, пропонуючи перейти за посиланням і впевнитися, що серед жертв немає знайомих.

"Подивіться, хто загинув у ДТП, я думаю, ви його знаєте, так шкода", – такими текстами спамлять шахраї, намагаючись зіграти на емоціях або цікавості користувачів соціальної мережі. Звісно, після переходу за посиланням зловмисники отримують доступ до сторінки людини, яку потім використовують для заволодіння персональними банківськими даними.

"Якщо ви стали жертвою шахраїв та втратили доступ до своєї сторінки у соцмережі, зверніться до кіберполіції або інших компетентних органів", – зауважили в Центрі. А якщо отримали схоже повідомлення, одразу заблокуйте джерело та подайте скаргу на автора, звинувативши його у розповсюджені фішингових посилань.

Як розпізнати шахрая в Instagram

Раніше ми розповідали, що мережа Instagram – ще одне популярне місце серед зловмисників. Вони можуть зламати обліковий запис або обманом заволодіти коштами, застосовуючи психологічні методики впливу. Отримавши повідомлення від незнайомого користувача, спершу перевірте його на ознаки шахрайства. Таких існує чимало і їх досить легко виявити, наприклад:

  • автор повідомлення має анонімний або майже не заповнений профіль;
  • в акаунті відсутні фотографії;
  • слова співрозмовника неможливо перевірити загальнодоступними способами;
  • пропонують надто заманливі та вигідні пропозиції;
  • немає відгуків від покупців чи клієнтів;
  • велика кількість умов чи надмірна приватність.

Для перевірки профілю продавця (якщо вам написали з інтернет-магазину) можна скористатися кількома натисканнями в Instagram. Достатньо перейти на сторінку та в правому верхньому куті клікнути на зображення трьох крапок. Далі треба обрати пункт "Про цей обліковий запис", де буде інформація щодо дати створення профілю, країни перебування власника та всіх попередніх імен користувача.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк запустив новий "антишахрайський" сервіс і розповідав, як ним користуватися. Також ми повідомляли, через яку шахрайську схему з онлайн-заробітком можна втратити гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.