Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

У Києві зʼявились фальшиві гривні – як розпізнати підробку

За словами експерта, у фальшивки все-таки є відмінності від оригіналу, але українцям варто звертати увагу на деталі

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Підроблені купюри можна розпізнати

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом українці повинні бути досить обачні. Все через фальшиві купюри, які наразі ходять на ринку саме в столиці. Відомо, що підробкою можуть виявитися 200 гривень.

Про це повідомив економіст Олексій Кущ у Facebook.

Що відомо про підробні купюри

Йдеться саме про банкноти номіналом 200 гривень, але старого зразка випуску 2014 року. Ба більше, на підробці навіть присутні водяні знаки. Однак все-таки є відмінності від оригіналу, а саме якість паперу та магнітні стрічки, адже на фальшивих купюрах вони жовті.

"Відрізнити можна під час детального вивчення магнітної стрічки. Вона позначена жовтою лінією. Ще на дотик, адже якість паперу відрізняється. Будьте уважні. Підробок може бути чимало. Схоже на вкидання якісної поліграфії, промислової якості", - написав Олексій.

Однак зверніть увагу, що НБУ не підтвердило цю інформацію.

Як відрізнити фальшиві гривневі купюри від справжніх

Для відрізнення вам слід звернути увагу на кілька важливих елементів безпеки. Ось кілька порад:

  • Відчуття дотику. Справжні гривневі купюри мають специфічну текстуру та відчуття дотику. Зокрема, ви можете відчути характерний рельєф при пройманні пальцем.
  • Голографічна смуга. Більшість гривневих купюр має голографічну смугу, яка змінює свій колір або зображення при нахилі. Фальшиві копії можуть не мати цього елемента або мати низьку якість голографії.
  • Водяний знак. Справжні гривневі купюри мають водяний знак, який можна побачити, примусово прикладаючи купюру до світла.
  • Мікротекст та мікролінії. Деякі елементи тексту на гривневих купюрах дуже дрібні й важко відтворюються фальшивками.
  • Латунні нитки. За допомогою ультрафіолетового світла можна побачити латунні нитки, які проходять через певні суми грошей.
  • Макрофотозйомка. Використання макрофотозйомки або лупи допоможе вам ретельно розглянути деталі та мікротекст на купюрах.

Якщо у вас є сумніви, вам слід звертатися в банк або до офіційного представника Національного банку України для перевірки грошей. Не намагайтеся визначити справжність купюр самостійно, якщо ви не впевнені у своїх навичках.

Хто насправді друкує гроші в Україні

Ми вже писали про те, що насправді українські гроші друкує та випускає саме Національний банк України (НБУ). Ця установа відповідає за:

  • монетарну політику країни;

  • контроль за грошовим обігом;

  • забезпеченням стабільності національної валюти.

А от сам процес друкування грошей в Україні зазвичай відбувається у спеціалізованих друкарнях. Більше про це читайте тут.

Раніше економіст у коментарі сайту Pro Гроші розповів про фактори, які впливають на стабільність гривні. Також фінансист допоміг розібратися, як українцям не втратити гроші при коливанні курсу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.