Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям дозволять не сплачувати ще один податок: хто збереже гроші

Розповідаємо, який податок хоче скасувати держава та чому влада вирішила полегшити життя деяким українцям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям дозволять не сплачувати збір з програми "єВідновлення"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців, які отримують державні компенсації в рамках програми "єВідновлення", планують позбавити необхідності сплачувати збір до Пенсійного фонду України (ПФУ). Над відповідними змінами вже працює уряд.

Про це написала у своєму Telegram-каналі голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

За її словами, розмір збору, який потрібно сплатити до ПФУ під час оформлення нерухомості за угодою купівлі-продажу, становить 1%, однак багатьом громадянам це не подобається.

"Цей збір по суті, не критичний для наповнення Пенсійного фонду, але все ж негативно сприймається громадянами, які часто просто не мають грошей і не розуміють, чому, якщо їхнє житло руйнує агресор, а держава вимагає збір", — йдеться у повідомленні Шуляк.

Як пояснила, незабаром цей збір скасують, однак про терміни наразі нічого не відомо. Але людям, які здійснюють операції, що стосуються саме житлових сертифікатів, хочуть дозволити не сплачувати збір в 1% до Пенсійного фонду.

Кому дозволять не сплачувати збір до ПФУ

Зміни не стосуються продавців, які продають нерухомість в обмін на житловий сертифікат в рамках програми "єВідновлення". Вони й надалі сплачуватимуть податки, військовий збір і так далі.

"Втім, людей, які зараз залишилися без нічого, варто позбавити додаткових фінансових обтяжень. Так буде чесно", — підкреслила Олена Шуляк.

Податки та "єВідновлення": чи мусять українці повертати частину компенсації державі

Українське законодавство дозволяє людям, яким держава надала компенсацію за зруйноване чи пошкоджене майно через бойові дії, не оподатковувати цей дохід. Відповідна норма прописана у Законі № 2923-IX "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна в результаті бойових дій".

Так, у пункті 165.1.66 статті 165 Податкового кодексу України вказано, що сума доходу, який був отриманий громадянами у вигляді компенсації за пошкоджений чи знищений об'єкт нерухомого майна відповідно до зазначеного закону, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Тобто, громадяни додатково захищені від оподаткування під час складних періодів, також вони отримують відповідні фінансові ресурси для того, щоби відновити своє житло.

Як працює програма "єВідновлення"

Механізм програми був запущений у перший день серпня 2023 року. Відтоді громадяни, які втратили житло під час повномасштабного вторгнення росіян, отримують державну грошову допомогу. Фінансування відбувається у формі житлового сертифіката, який власник може обміняти на нерухомість.

Раніше ми розповідали, кому ще з українців розпочали надавати державну компенсацію з 1 січня 2024 року. Більше про програму "єВідновлення" читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.