Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Новий етап "єВідновлення": хто ще зможе отримати компенсацію з 1 січня

Програма "єВідновлення" стала ключовим інструментом державної підтримки для тих, чиє житло було пошкоджене або зруйноване через воєнні події

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати компенсацію за ремонт власним коштом

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні, яка продовжує стикатися з постійними обстрілами від російських військових, деякі громадяни втратили своє житло або воно зазнало значних пошкоджень. З метою надання підтримки населенню, держава виплачує грошову допомогу за програмою "єВідновлення". І, вже з 1 січня українці, відремонтували своє помешкання за власні кошти, можуть отримати компенсацію.

Про це йдеться в Законі України №2923-IX.

Механізм отримання компенсації аналогічний до інших категорій програми "єВідновлення". Це відбувається наступним чином:

  • подача заявки через мобільний додаток або на вебсайті "Дія";
  • комісія розглядає заяву;
  • визначення розміру виплати.

Під час цього процесу комісія керується актом первинного огляду пошкодженого житла та чек-лістом з фіксованою вартістю будматеріалів та робіт, який схвалив Кабмін.

Що відомо про етапи виплат компенсацій за програмою "єВідновлення"

Важливо зауважити, що це буде третій етап комплексної програми відновлення житла, запущеної з 1 січня 2024 року. Попередні етапи передбачали ремонти пошкоджених будинків вартістю до 200 тисяч гривень та компенсації за повністю знищене житло відповідно.

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт щодо виплат компенсацій громадянам, які самостійно відремонтували своє житло, регулюючи цей процес змінами до Закону України № 2923-IX.

Основна зміна в законі – розширення форм компенсацій за державною програмою "єВідновлення". Тепер можливість отримати компенсацію мають усі українці, які провели ремонт за власні гроші.

Як українці можуть подати заявку на "єВідновлення"


Раніше подати заяву на отримання грошової допомоги за програмою "єВідновлення" можна було лише через "Дію". Проте, тепер українці мають змогу зробити це в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) або нотаріусів. Аби подати заявку потрібно:

  • ідентифікаційний код;
  • паспорт;
  • електронна пошта;
  • особам із пільговою категорією важливо пред'явити документ, що підтверджує цей статус.

Також можлива подача заяви через уповноважену особу за наявності довіреності. Також важливо, щоб право власності на житло було зареєстроване у Державному реєстрі речових прав.

Раніше ми повідомляли, хто ще зможе отримати компенсацію за пошкоджене житло у 2024 році. Також пропонуємо дізнатися, як магазинам і підрядникам долучитися до програми "єВідновлення".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.