Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям обмежать видачу готівки в банкоматах: які ліміти встановив НБУ

Розповідаємо, які ліміти на знаття готівки у своїх банкоматах встановили найпопулярніші банки України

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Банки обмежують видачу готівки в банкоматах

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабне вторгнення багато звичних речей для українців зазнали змін. Зокрема, під час воєнного стану, в Україні діє обмеження на видачу готівки з банкоматів. Розмір цього обмеження може варіюватися залежно від конкретного банку, виду картки та умов особистої угоди з клієнтом.

Про те, які ліміти на зняття готівки встановлено в Україні, повідомили в НБУ.

ПриватБанк застосовує різні ліміти на суму готівки, яку клієнти можуть зняти, виходячи з декількох критеріїв:

  • вид картки — ПриватБанку існують різноманітні типи карток, такі як кредитні, дебетові та додаткові, кожна з яких має свої специфічні ліміти зняття готівки, встановлені банком;
  • статус клієнта в банку — особи з вищими фінансовими рейтингами або VIP-клієнти можуть розраховувати на більші ліміти зняття, ніж звичайні користувачі;
  • особливі угоди з банком — сюди відносять різні банківські угоди, наприклад, за депозитами, кредитами чи іншими фінансовими послугами, які пропонує ПриватБанк.

Максимальна кількість готівки, яку можна зняти в банкоматах ПриватБанку, становить 20 000 гривень протягом трьох годин за умови користування карткою ПриватБанку. А якщо картки немає:

  • ліміт на виведення готівки становить 4 000 гривень за одну операцію;
  • можливо максимум 5 операцій зі зняття готівки;
  • на добу доступно 20 000 гривень.

В банку також наголосили, що для першого зняття готівки без використання картки існує обмеження в одну транзакцію на добу з максимально можливою сумою зняття 4 000 гривень.

Скільки готівки можна зняти з Monobank

Користувачі Монобанку мають змогу знімати готівку зі своїх акаунтів через банкомати афілійованих банків, включно з А-Банк, Універсал Банк, Укргазбанк, а також через термінали City24. За виведення коштів з власного рахунку стягується комісія 0,9%, а за використання кредитних коштів – 4%.

Однак варто враховувати, що Національний банк установив тимчасові ліміти на зняття готівки у 2024 році:

  • до 100 тисяч гривень щодня в межах країни;
  • до 12 500 гривень на тиждень за кордоном (рахунок ведеться з понеділка по неділю);
  • ліміт на проведення операцій за кордоном карткою в гривнях встановлено до 100 тисяч гривень на місяць.

Важливим нюансом також є те, що існують ліміти на максимальну суму зняття готівки в окремих банкоматах, які можуть видачу готівки обмежувати до 1 тисячі гривень за транзакцію чи менше. У таких випадках рекомендується спробувати інший банкомат або звернутися до каси банку-партнера для зняття готівки.

Скільки готівки можуть зняти за день клієнти ПУМБ

У ПУМБ можна зняти до 10 тисяч гривень за одну транзакцію, використовуючи ВсеКарту в банкоматах цього банку. За день можливо провести до 10 таких операцій, дозволяючи клієнтам досягти максимального денного ліміту зняття готівки в розмірі 100 тисяч гривень, який встановлено Національним банком.

Які ліміти встановлені в банкоматах Ощадбанку

Для власників картки "Моя картка" від Ощадбанку встановлено місячний ліміт на зняття готівки в розмірі до 20 тисяч гривень без нарахування комісії. При перевищенні цього обсягу нараховується комісія 1% від суми, що перевищує ліміт. Користувачам карток Ощадбанку не рекомендується знімати великі суми готівки одразу.

Раніше ми писали, які ліміти на перекази між картками встановлені в українських банках, а також як планують змінити правила банківської таємниці в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.