Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям повертатимуть кошти за лікування: що для цього потрібно

Розповідаємо, про що мають знати українці, якщо хочуть повернути гроші за лікування у медичному закладі

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Коли українцям повертають гроші за лікування

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, як правило, намагаються якомога рідше звертатися за допомогою до лікарів, коли хворіють. Усе тому, що серед громадян побутує думка, що хворіти та лікуватися, особливо у лікарнях — дорого. Але іноді пацієнтам відшкодовують кошти, які були витрачені на лікування.

Про це розповіли у Telegram-каналі Національної служби здоров'я (НСЗУ).

Безплатне лікування: як отримати

Усі витрати на лікування покриваються Програмою медичних гарантій, але за умови, що пацієнт лікувався на стаціонарі у тій лікарні, адміністрація якої підписала контракт із Національною службою здоров’я за одним із відповідних пакетів. Тоді пацієнт може лікуватися за кошти НСЗУ.

При цьому якщо пацієнт з власної кишені заплатив за послуги, які вже профінансовані НСЗУ, то в нього є можливість повернути гроші.

"За кожним пакетом Програми медичних гарантій передбачений перелік послуг, які надавач зобов’язаний надати пацієнтам безоплатно. Наприклад, лікування онкології, медичної допомоги при інсульті чи інфаркті тощо", — йдеться у повідомленні.

Також співпраця з відомством передбачає, що медичний заклад має придбати та безплатно надати пацієнту ліки з Національного переліку основних лікарських засобів. Також він має отримати ліки закуплені Міністерством охорони здоров'я.

Що робити, якщо оплатили лікування за свої гроші

Якщо вам під час стаціонарного лікування вам довелося купувати ліки за власні гроші, то пояснити це мав би керівник медичного закладу. Якщо з цим виникають проблеми, то можна зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 та поскаржитись. Також можна надіслати лист на електронну пошту: [email protected].

Зазначається, що крім скарги пацієнту варто надати якомога більше підтверджень неправомірного вимагання коштів за лікування або ліки. Це можуть бути:

  • чеки придбаних ліків;
  • аудіо;
  • відеозаписи.

Також потрібно обов'язково правильно вказати назву медичного закладу, де ви лікувалися та у якому від вас вимагали оплатити надані медичні послуги чи придбати ліки.

"НСЗУ звернеться до закладу з вимогою повернути кошти. Якщо головний лікар не поновлює права пацієнта або не повертає коштів за послуги, за які вже заплатила держава, то НСЗУ направляє листи до правоохоронних органів", — розповіли у Національній службі здоров'я.

Безплатні послуги у пологових будинках

Українки мають право на безплатні пологи у державних пологових будинках, хоча іноді майбутнім батькам пропонують сплатити благодійні внески. Від такої пропозиції українцям варто відмовлятися.

Усе тому, що деякі медзаклади на основі співпраці з НСЗУ надають пацієнтам безплатні послуги. Наприклад, не платити можна за:

  • медичну допомогу при пологах з черговою акушерською бригадою;
  • партнерські пологи;
  • проведення ургентного або планового кесаревого розтину.

Детальніше про те, які ще безплатні послуги мають надавати пологові будинки в Україні, читайте у нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, хто з українців може не платити за проїзд у громадському транспорті. Також ми писали, які додаткові послуги хоче надавати "Укрпошта".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.