Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям у Фінляндії виплатять по 5 тисяч євро: яку умову потрібно виконати людям

У Фінляндії озвучили умови та термін виплат фінансової допомоги українцям, розмір якої складає понад 5 тисяч євро

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям платитимуть за виїзд з Норвегії – рішення уряду

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Після Швейцарії та Норвегії ще одна європейська країна вирішила фінансово стимулювати повернення українських біженців додому. Так, уряд Фінляндії обіцяє виплачувати громадянам України понад 5 тисяч євро.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства внутрішніх справ країни.

Кому виплачуватимуть гроші

Зазначається, що фінансова допомога надаватиметься людям, яким не вдалося отримати притулок в країні. Розмір виплат складе 5,3 тисячі євро, якщо заява була подана впродовж 30 днів після того, як громадянину вперше відмовили у наданні притулку.

"У випадку подачі заяви пізніше, розмір гранту зменшиться до 2 тисяч євро", — зазначається у повідомленні.

Скільки українців покинули країну через війну

Влада Фінляндії вважає, що таким чином стимулюватиме біженців швидше виїжджати за межі країни, а в людей не буде бажання оскаржувати рішення щодо надання притулку, адже вони отримуватимуть гроші.

Урядова програма передбачає, що гранти на добровільне повернення надаватимуться лише у грошовому вигляді, аби біженці могли оплатити свою поїздку та процес реінтеграції.

При цьому, якщо громадянин після Фінляндії вирішить переїхати в інші країни ЕС Шенгенської угоди, то вони не отримають гроші для добровільного виїзду. Ця ж умова стосується країн, які не вимагають віз для в'їзду в Фінляндію.

За словами заступника директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ Олександра Гладуна, станом на зараз за кордоном перебувають понад шість мільйонів українців. Така кількість людей виїхала з країни через повномасштабне вторгнення Росії. Фахівець уточнив, що найчастіше громадяни виїжджають:

  • у країни Євросоюзу – там наразі перебуває близько 4,2 мільйона українців;
  • Росію та Білорусь – 1,3 млн;
  • за межі Європи поїхали орієнтовно 400 тисяч людей.

В Європі поменшає українців з тимчасовим захистом

Щоби зменшити потік українців, які через війну шукають прихисток в інших країн, в Європі можуть вдатися до скасування тимчасового захисту. На такий крок, зокрема, вже наважилися у Норвегії.

Так, відповідно до загальної інструкції GI-03/2020 іноземці з тимчасовим захистом не мають права повертатися до країни, з якої втекли, а потім знову приїжджати у Норвегію.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що в ЄС скорочують виплати українцям. Також ми писали, чи вистачає українським біженцям виплат, які вони отримують у різних країнах Європи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.