Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В ЄС хочуть зменшити допомогу українцям: де планують різке скорочення виплат

Уряд планує суттєво скоротити фінансову допомогу українцям, щоб зменшити наплив людей і витрати економіки

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям в Ірландії хочуть зменшити фінансову допомогу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Для українців за кордоном готують невтішні нововведення. Ірландія має намір зменшити розмір грошового забезпечення біженців, причому досить відчутно. Але зміни, якщо їх ухвалять, стосуватимуться лише новоприбулих.

Про це повідомило видання The Irish Times.

На 11 грудня заплановано засідання Кабінету міністрів стосовно фінансової підтримки українців і безплатного житла. Міністр з питань інтеграції Родерік О'Горман запропонував скоротити суму виплат у кілька разів, а також зменшити термін поселення у державну оселю до 90 днів. Повноцінне обговорення з усіма членами уряду Ірландії відбудеться у вівторок, 12 грудня.

Не виключено, що рішення ухвалять вже на поточному тижні. Скорочення пільг набуло важливого значення для Ірландії, оскільки країна більше не може приймати біженців у великих кількостях. Тому хоче домогтися різкого зменшення напливу людей, а для цього треба знизити привабливість держави з точки зору фінансової підтримки.

Наразі українці отримують по 220 євро на тиждень, але після нововведень сума може впасти до 38,80 євро. Тобто на місяць біженцям виплачуватимуть приблизно 155 євро. Плюс новоприбулих шукачів притулку поселятимуть у безплатне житло на 3 місяці, після чого вони будуть змушені самостійно шукати нову оселю.

Але не всі представники ірландського уряду погоджуються зі змінами.

"Ми рішуче застерігаємо від 90-денного обмеження, оскільки переважній більшості людей буде важко, якщо не неможливо, знайти житло, щоб переїхати", – заявив виконавчий директор Ірландської ради у справах біженців Нік Хендерсон.

Альтернатива безплатним готелям в Ірландії

Оскільки існує велика проблема з місцями розміщення українських біженців, влада має намір змінити механізм поселення людей. У планах – побудова модульних будинків на відстані до 5 кілометрів від місцевої інфраструктури. Споруди будуть комбінувати у цілі житлові комплекси, щоб забезпечити "незалежним приватним житлом".

Займатимуться зведенням приватні забудовники, які матимуть певні обов’язки щодо об’єктів, наприклад:

  • відповідальність за експлуатацію будинків;
  • здійснення технічного обслуговування;
  • управління модульними будинками;
  • соціальне забезпечення мешканців.

Як уточнили в Департамент інтеграції, наразі прохачі можуть розраховувати лише на намети та спальні мішки, бо місця у готелях закінчилися. Новий план поселення передбачає контракт на 2 роки з можливістю продовження. Плюс споруди не залишать напризволяще, а будуть модернізувати з часом, якщо утворяться необхідні вимоги для реконструкції.

Зауважимо, питання з вільними місцями для проживання стоїть настільки гостро, що українцям навіть заборонено виїжджати з населеного пункту. Подорожі для них недоступні, оскільки за довгу відсутність безплатне житло заберуть і передадуть іншим претендентам.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Польща збільшує виплати українцям і розповідав, хто і скільки отримуватиме. Також ми повідомляли, що українцям за кордоном можуть послабити допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.