Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні скоротилась кількість небанків – кого НБУ позбавив ліцензії

Таке рішення було прийняте 20 грудня Комітетом з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

НБУ анулював ліцензії дев'ятьом небанкам

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні стало менше небанківський фінансових установ. Таке рішення прийняв Національний банк України (НБУ).

Про це йдеться у пресслужбі регулятора.

Згідно з повідомленням, НБУ анулював ліцензії дев’ятьом надавачам небанківських фінансових послуг, три небанківські фінансові установи виключив з Державного реєстру фінансових установ, також дві – з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Всі наявні ліцензії були анульовані на власний запит компаній. Серед цих компаній є такі надавачі фінансових послуг, як:

  • ТОВ "СІТІ ФАКТОР" (ЄДРПОУ 42022519);
  • ТОВ "ЛК "ЛЕГАРТ" (ЄДРПОУ 35571341);
  • ТОВ "БІГБЕН ФІНАНС" (ЄДРПОУ 43524715);
  • ТОВ "КВАТРО ЛІЗИНГ" (ЄДРПОУ 36047296).

Окрім цього, інші дві компанії, ТОВ "ОЛІМП-ФІНАНС" та ТОВ "КУ "КАПІТАЛ-КРЕДИТ", втратили ліцензії на надання гарантій. Також анульовані ліцензії на надання послуг з фінансового лізингу у ТОВ "ФК "МАРЕ" та ТОВ "ВЕРРА ФІНАНС".

Щодо виключення з реєстрів, ТОВ "СІТІ ФАКТОР" і ТОВ "БІГБЕН ФІНАНС", а також ТОВ "ЛК "ЛЕГАРТ" і ТОВ "КВАТРО ЛІЗИНГ" вони були виключені відповідно до Державного реєстру фінансових установ і Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Крім того, Національний банк також анулював всі ліцензії на здійснення страхової діяльності компанії ПрАТ "СТРАХОВА КОМПАНІЯ "ПРЕМ’ЄР АЛЬЯНС", яку виключено з Державного реєстру фінансових установ. Зазначимо, що ця компанія отримала дозвіл на припинення страхової діяльності з рішенням Національного банку ще 4 вересня 2023 року.

За даними звітності компанії за 9 місяців 2023 року, обсяг страхових премій становив 14 361 тис. грн, вартість активів – 62 419 тис. грн, а страхові резерви – 3 840 тис. грн. Попри це, частка ринку компанії за страховими преміями складала 0,00%.

Рішення про анулювання ліцензій та виключення з реєстрів було прийнято на засіданні Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг, що відбулося 20 грудня 2023 року.

Як працюватимуть банки у випадку тривалих відключень світла

Минулого року зима в Україні була важкою через російські обстріли. Тому в цьому році влада та громадяни готуються до можливих обстрілів та відключень світла. У разі блекауту понад 53% банківських відділень працюватимуть протягом не менше трьох діб, повідомив заступник голови Національного банку України Олексій Шабан.

Банки повинні мати резервне джерело енергії та зв'язку в разі блекауту на сім днів, забезпечити роботу дата-центрів, інформаційних систем та зв'язку на три дні. Шабан вважає, що Україна готова до можливих блекаутів, підкресливши важливість збереження даних та нормальної роботи електронних платежів та обігу готівки. Банківська система успішно пройшла практичні випробування, і керівники банків були закликані підготуватися до можливих загроз.

Раніше ми повідомляли, що НБУ випустив монети про відому українську пісню. Також ми писали, чому банки активно почали видавати кредити українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.