Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ випустив монети про відому українську пісню – хто їх зможе придбати

У Нацбанку показали, якими будуть нові монети у 10 гривень, а також розповіли, коли вони надійдуть у продаж

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Нацбанку показали монети у формі дзвіночків

Фото: НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України 21 грудня представив суспільству нові срібні монети, номінал яких складає десять гривень. Монети "Щедрик – колядка дзвонів" отримали унікальну форму.

Про це повідомила пресслужба регулятора.

Чому монети особливі

У Нацбанку розповіли, що монети відкарбували на честь національного музичного символу України, який знають по всьому світу. Мова про знайому кожному українцю колядку "Щедрик" в обробці композитора Миколи Леонтовича. Зазначається також, що вперше нумізматиці для монети обрали форму дзвоника.

"Адже саме мелодія "Щедрика" нагадує передзвін, а американська версія цієї всесвітньовідомої пісні зветься "Колядка дзвонів". Синергія та єднання двох культур – української та американської – сприяли створенню композиції, яка тепер є символом Різдва в усьому світі", – пояснили у Національному банку.

Набір складається з трьох монет. А ще вони:

  • виготовлені із срібла 999 проби;
  • маса дорогоцінного металу у чистоті кожної – 31,1 г.

"Монети з набору щедро оздоблені тамподруком (кольоровий друк), локальною позолотою (вміст золота в чистоті не менше ніж 0,003 г) і вставками камінчиків (кубічний оксид цирконію діаметром 1,5 мм)", – додали у пресслужбі.

Що зображено на монетах

Лицьова сторона центральної монети отримала вертеп із різдвяною зіркою. А на аверсі двох інших монет — збірна композиція ангелів та слова з пісні "Щедрик".

Нові монети НБУ отримали форму дзвіночків
Нові монети НБУ отримали форму дзвіночків
Фото: НБУ

На зворотному боці центральної монети розмістили стилізовану композицію першого виконання "Щедрика", яку співав хор під проводом диригента Олександра Кошиця у далекому 1922 році. Дійство відбулося у Карнеґі-холі. Над хором зображена ластівка, яка є центральним персонажем пісні.

На реверсі двох інших монет зображено стилізовані кольорові прапори України та США, і:

  • композицію історичних культових споруд Києва та Нью-Йорка;
  • золотисте мереживне тло з дзвониками, що символізує наповнення простору чарівними звуками мелодії колядки.

Придбати нові монети можна буде у 2024 році
Придбати нові монети можна буде у 2024 році
Фото: НБУ

Де можна придбати монети

Загалом у продаж Нацбанк надасть п'ять тисяч нових монет. Набір можна придбати в онлайн-магазині Національного банку, також їх продаватимуть деякі банки. Наприклад:

  • Укргазбанк;
  • ПриватБанк;
  • Таскомбанк;
  • Радабанк.

Монети надійдуть у продаж вже у 2024 році.

Монета з символікою 2024 року

Раніше ми розповідали, що 24 листопада Національний банк показав традиційну для себе пам’ятну монету з символікою прийдешнього року. За східним календарем 2024-й є роком Зеленого Дерев'яного Дракона. Втім, регулятор у новій монеті зумів поєднати традиції та сучасну реальність. Детальніше про це читайте у нашому матеріалі.

Раніше ми писали, якою буде остання у 2023 році марка від Укрпошти. Також ми розповідали, яка монета НБУ коштує 360 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.