Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Від 100 злотих: українці в Польщі зізналися, скільки витратять на Різдво

Середньостатистичний поляк планує витратити на святкування Різдва втричі більше коштів, ніж кожен третій іноземець

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці не планують значних витрат на Різдво в Польщі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Багато українців святкуватимуть Різдво та Новий рік у Польщі, плануючи витрати відповідно до рівня заробітку. Але дослідження показало, що третина іноземців не будуть витрачати заощадження, оскільки мають намір зберегти кошти для інших потреб.

Про це йдеться у звіті "Мігранти – Різдво у Польщі", опублікованому Міграційною платформою EWL.

Дослідження провели спільно з Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету, щоб визначити плани поляків та іноземців стосовно святкування. Виявилося, що значна кількість українців планує відкласти зароблені кошти, щоб відправити рідним на Батьківщину та допомогти ЗСУ.

А на власні потреби, пов’язані з купівлею продуктів і подарунків на Різдво, виділять від 101 до 500 злотих (23-115 євро). Лише кожен четвертий респондент зазначив, що його середні витрати складуть понад 500 злотих. А 9% опитуваних зізналися, що відклали менше 100 злотих. Стільки ж осіб взагалі не планують різдвяних витрат.

Плани іноземців у Польщі стосовно витрат на Різдво
Плани іноземців у Польщі стосовно витрат на Різдво
Фото: EWL

Згідно з дослідженням, проведеним на замовлення Асоціації польських банків компанією Minds&Roses, середньостатистичний поляк виділить до півтори тисячі злотих, що еквівалентно 14 000 грн. Виходить, його бюджет, закладений на святкування Різдва, перевищить втричі плани іноземців.

"Можна говорити про скромне Різдво для мігрантів у Польщі. Попри те, що більшість іноземців у Польщі працюють і заробляють гроші, багато з них вважають за краще заощадити на святах, щоб надіслати більше грошей сім’ям, які залишилися на батьківщині", – зауважив прессекретар Міграційної платформи EWL Анатолій Зимнін.

Скільки треба грошей на святковий стіл за кордоном

Раніше ми розповідали, що через війну чимало українців буди вимушені покинути домівки та перебратися за кордон, здебільшого – у Німеччину та Польщу. Загалом кількість людей, які зустрічатимуть різдвяно-новорічні свята не в Україні, становить від 5,6 до 6,7 мільйона осіб.

Вартість продуктового кошика значно відрізняється, оскільки більшість продуктів харчування коштують дорожче. Але з’ясувалося, що середня сума, яку доведеться витратити на святковий стіл, складає:

  • Німеччина – 31 євро (1 240 гривень);
  • Польща – 94 злотих (890 гривень).

Один із найдорожчий продуктів – це м'ясо. На території Німеччини кілограм яловичини обходиться покупцям у 600 грн, за куряче філе треба віддати орієнтовно 500 грн. У Польщі ціни більш лояльні: яловичина коштує приблизно 400 грн за кілограм, а філе курки – від 220 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Туреччина більше не така приваблива для туристів, бо запроваджує нові правила в готелях. Також ми повідомляли, що українцям за кордоном можуть скасувати тимчасовий захист і розповідали, де змінилися правила.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.