Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати на поховання: хто з українців може отримати таку допомогу

Розповідаємо, як українці можуть отримати грошову допомогу на поховання від Пенсійного фонду України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Грошова допомога на поховання в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Пенсійному фонді України громадяни можуть отримати грошову допомогу на поховання. Для цього українцям потрібно надати певний пакет документів, що визначено чинним законодавством.

Про це йдеться на сайті Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

Який розмір допомоги на поховання у 2023 році

Наразі Пенсійним фондом визначено розмір такої допомоги на рівні 4 100 гривень. Виплату можна отримати на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні.

Які документи потрібно надати

Для оформлення грошової допомоги на поховання українцям потрібно подати заяву про виплату та надати певний пакет документів, а саме:

  • паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу;
  • довідка про смерть пенсіонера або витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання;
  • свідоцтво про смерть або інший документ, що підтверджує факт смерті (подається, якщо пенсіонер помер за межами України та реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави).

Однак, варто зазначити, що в залежності від того, до якої категорії населення належав померлий, вміст пакета документів може дещо відрізнятися.

Куди звертатися українцям для отримання допомоги

Якщо померла застрахована особа

У такому випадку громадянам потрібно звернутися до роботодавця померлого з такими документами:

  • свідоцтво про смерть;
  • заява про виплату допомоги на поховання.

Якщо помер пенсіонер

Для отримання грошової допомоги у разі смерті пенсіонера українцям потрібно звернутися до будь-якого сектору обслуговування громадян Пенсійного фонду України та надати такий пакет документів:

  • документ, що підтверджує особу заявника;
  • заяву про виплату допомоги на поховання;
  • витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або документ, що підтверджує факт смерті.

Якщо померла безробітна особа

В такому випадку громадянам необхідно звернутися до центру зайнятості, де безробітна особа перебувала на обліку. Для отримання грошової допомоги українцям потрібно надати такі документи:

  • документ, який підтверджує факт смерті безробітного (довідка про смерть);
  • документ, який засвідчує особу, яка здійснила поховання (паспорт або інший документ, що посвідчує особу).

Скільки коштує кремація в Україні

Якщо родина померлого обрала такий вид поховання, як кремація, то вартість такого процесу становитиме від 4 000 гривень. Отримати урну з прахом може лише людина, на яку оформлювалася послуга, за півтора або два тижні після проведення кремації.

Раніше ми розповідали, за скільки можна купити місце на цвинтарі у 2023 році. Також ми писали, скільки коштує поховати людину в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.