Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати в Ірландії зменшили тимчасово: коли українцям знову збільшать допомогу

Нове правило стосуватиметься лише новоприбулих українців протягом конкретного часового проміжку

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Виплати українцям в Ірландії скоротять тимчасово

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Ірландія на початку лютого 2024 року запровадить нові умови підтримки українських біженців. Вони стосуються місця проживання і фінансових виплат. Водночас зменшені суми допомоги нараховуватимуть лише певний час.

Про це повідомило видання Irish Independent.

Нещодавно місцева влада ухвалила рішення різко скоротити підтримку громадян України. Їх попередили про зменшення грошового забезпечення – з 220 євро на тиждень до 38,80 євро. Плюс поселення у безплатному житлі передбачається тільки на 90 днів, після чого жителі повинні самостійно знайти собі оселю.

Хороша новина в тому, що нові правила торкнуться лише новоприбулих українців і не зачеплять людей, які приїхали в пошуках прихистку раніше. Тепер міністр соціального захисту Хізер Хамфріс уточнила, що з часом фінансові виплати знову виростуть. Менші суми призначатимуть на час проживання у державному приміщенні, за яке не потрібно платити.

Іншими словами, після виселення із соціального житла біженцям встановлять підвищені грошові виплати. Адже з’явиться велика необхідність у коштах – на оренду кімнати чи квартири. Зрозуміло, що перебування у безплатному центрі розміщення не потребує додаткових витрат, тож українці не мають права на значну фінансову допомогу.

На думку ірландських політиків, такий підхід буде підштовхувати біженців до самостійного пошуку житла. Стимул у вигляді коштів дозволить розвантажити державні центри для нових тимчасових гостей.

Послаблення допомоги у Польщі

Раніше ми розповідали, що польська влада давно дискутує над питанням послаблення підтримки біженців з України. Передбачалося, що нові умови допомоги оприлюднять на початку 2024 року, але уряд досі не знайшов спільну мову щодо доцільних і справедливих нововведень. Тож було ухвалено рішення відтермінувати зміни на 6 місяців – поки не закінчиться крайній термін надання статусу тимчасового захисту.

За цей період Польща повинна вирішити, як послабити підтримку українців. Не виключено, що результат охопить дві категорії:

  • розміри фінансових виплат;
  • обмеження на виїзд за кордон.

Наразі сусідня держава забезпечує наших громадян багатьма виплатами, зокрема, за програмою "800+", одноразовою допомогою в розмірі 300 злотих, забезпеченням у сумі 12 000 злотих у випадку народження дитини на території Польщі, харчуванням і проживанням тощо.

Що стосується виїзду за кордон, то уряд розглядає можливість перейняти досвід Норвегії. Там біженцям заборонено покидати країну навіть на короткий термін, інакше можна втратити тимчасовий захист. На думку влади, якщо людина має кошти, аби повернутися в Україну на певний час, то вона не потребує підтримки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку роботу пропонують та скільки платять українцям в Польщі. Також ми повідомляли, що за кордоном поширили фейк про українців і розповідали, як маніпулюють фінансовими виплатами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.