Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Є три кроки: українцям пояснили, як обміняти сертифікат у "Дії" на нову домівку

Розповідаємо, що потрібно знати українцям перед тим, як обмінювати житловий сертифікат на нове житло замість зруйнованого

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, як забронювати кошти для нового житла в програмі "єВІдновлення"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 26 грудня 2023 року українці, які отримали від держави житловий сертифікат за знищене під час повномасштабної війни житло, можуть бронювати кошти для купівлі нової домівки. Ця послуга запрацювала у застосунку "Дія" в рамках держпрограми "єВідновлення".

Про це повідомила очільниця комітету з питань містобудування Олена Шуляк.

Як забронювати кошти

Для цього потрібно:

  • оновити застосунок "Дія" до останньої версії;
  • відкрити розділ "єВідновлення" та вкладку "Сертифікати на житло";
  • натиснути "Забронювати кошти".

"Протягом 5 робочих днів вам надійде підтвердження у застосунку "Дія" про те, що кошти заброньовані. Після цього ви матимете 30 днів, щоби оформити угоду купівлі-продажу нової житлової нерухомості. Якщо не встигнете — доведеться повторно подавати заяву на бронювання коштів", — йдеться у повідомленні Шуляк.

Вона також зазначила, що до того, як бронювати кошти, громадянам потрібно відмовитися від права власності на знищений об'єкт нерухомості.

"Для цього потрібно звернутись в ЦНАП чи до нотаріусів, у яких є повноваження державних реєстраторів", — сказала вона.

Вона також зауважила, що українці самі обиратимуть населений пункт і тип свого нового житла: купувати квартиру на вторинному ринку, чи краще інвестувати у первинну нерухомість.

"У держави відсутні важелі впливу на громадянина, він самостійно обирає собі нову домівку", — підкреслила Олена Шуляк.

Компенсацію отримають ще більше українців

Нещодавно заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська заявила, що відомство працює над тим, аби у 2024 році впровадити компенсацію за пошкоджене житло, яке залишилося під контролем російських окупантів.

Пілотний проєкт вже перевіряють у Мелітополі. Козловська зауважила, що ця ініціатива є частиною ширшого стратегічного плану, спрямованого на відновлення життєвого простору громадян, які постраждали від російської агресії.

Умови участі в "єВідновленні" розширили

З листопада подавати заявку на компенсацію можуть співвласники, а не тільки одноосібні власники житла. Громадяни можуть оформити одне звернення на двох або ж написати заявки окремо. А потім комісія органу місцевого самоврядування:

  • вивчить дані;
  • перевірить інформацію;
  • визначить суму відшкодування для кожного власника нерухомості залежно від його частки.

Житлові сертифікати згодом можна буде об’єднати, щоб разом придбати квартиру чи будинок, або витратити кошти окремо.

Раніше ми писали, як магазини та підрядники можуть приєднатися до програми "єВідновлення". А ще ми розповідали, чи сплачується податок з компенсації за пошкоджене житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.