Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати "єВідновлення" отримає ще одна категорія людей: що зміниться у 2024 році

Цей крок є важливим для тих, хто залишився без власного житла та мусив покинути свою домівку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні запровадять компенсації за пошкоджене житло на тимчасово окупованій території

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні готуються впровадити компенсації за пошкоджене житло, яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях. Це може відбутися вже у 2024 році.

Про це розповіла заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська під час підсумкової зустрічі команди Міністерства з головами дипмісій та громадськістю.

Однією з ключових ініціатив Міністерства на 2024 рік є впровадження можливості отримання компенсацій за пошкоджене житло на тимчасово окупованих територіях. Пілотний проєкт цієї ідеї вже тестується у місті Мелітополь. Наталія Козловська зауважила, що ця ініціатива є частиною ширшого стратегічного плану, спрямованого на відновлення життєвого простору громадян, які постраждали від російської агресії.

У 2023 році був прийнятий інноваційний закон, який передбачає впровадження компенсаційного механізму для тих, хто втратив житло через війну. Козловська зазначила, що при розробці цього закону вони співпрацювали зі Світовим Банком. Основною метою було зробити представників місцевого самоврядування ключовими учасниками в процесі прийняття рішень про виплати компенсацій або державної допомоги на відновлення житла.

"З травня на місцях працюють комісії, що займаються оцінкою пошкодженого і знищеного житла. Комісії перевіряють пошкоджене житло, оцінюють його за відповідним чек-лістом і визначають суму компенсації. Маємо понад 2 мільярди гривень, виплачених для термінових ремонтів", – додала заступниця міністра.

Як українці можуть подати заявку на "єВідновлення"


В Україні створено програму "єВідновлення", яка надає матеріальну допомогу особам, чиє житло було зруйновано або сильно пошкоджене під час війни. Заявки на допомогу тепер можна подавати через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) або нотаріусів, що полегшує процес отримання допомоги.

В пресслужбі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомили, що програма "єВідновлення" є важливим кроком для відновлення регіонів та поліпшення умов проживання. Трансформація програми розширює можливість подання заявок, особливо для тих, хто не скористався послугою в застосунку "Дія".

Для подачі заяви потрібно звернутися до ЦНАПу або нотаріуса та пред'явити наступне:

  • ідентифікаційний код;
  • паспорт;
  • електронну пошту;
  • ті, хто має пільговий статус, повинні представити документ, що це підтверджує.

Також можливо подавати заяву через уповноважену особу, обов'язково з довіреністю. Для прийняття заяви необхідно, щоб було зареєстровано права власності на житло у Державному реєстрі речових прав.

Раніше ми повідомляли, який розмір компенсації можуть отримати українці для проведення капітального ремонту житла. Також ми писали, як магазинам і підрядникам долучитися до програми "єВідновлення".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.