Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Законність і справедливість: як отримати правильну компенсацію за майно при розлученні

Іноді трапляються випадки, коли майже неможливо рівноцінно розділити майно між парою, а тому починають непорозуміння

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть убезпечити себе від помилок

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час розлучення в Україні майно, яке пара набула під час шлюбу, повинно ділити порівну. Однак іноді певні речі просто неможливо розділити. У такому випадку суд може призначити грошову компенсацію за частку у відповідному майні. Однак у такій ситуації існують також свої особливості.

Про це розповідає юрист Оксана Рябчук.

Що таке грошова компенсація при поділі майна між подружжям

Це спосіб для розв'язання питань щодо справедливого розподілу майна між сторонами під час розірвання шлюбу. Тобто, одному із подружжя виплачуються гроші в еквівалентній вартості певного активу чи частини майна.

Здебільшого до цього приходять у тому випадку, коли неможливо рівноцінно розділити майно між парою. Йдеться про, наприклад, поділ автомобіля. У такому випадку, один залишає собі машину, а інший отримує гроші за свою частину цього транспорту.

Що слід враховувати під час цього процесу

Не варто також забувати про:

  • обрання фізичними особами активів або майна, яке може підлягати грошовій компенсації;

  • проведення ринкової оцінки вартості цього майна або активів, що підлягають поділу між подружжям;

  • узгодження суми грошової компенсації в усному форматі між особами;

  • укладення письмового договору в якому сторони передбачають умови за яких відбувається виплата грошової компенсації, її розмір при поділі майна, що перебуває у спільній сумісній власності;

  • здійснення виплати грошової суми.

Якщо ви самостійно не можете визначитися із грошовою компенсацію за ту чи іншу частину майна, то у такому випадку вам може допомогти суд. Також пара може прописати умови за яких здійснюється виплати грошей.

Що зазначає законодавство про грошову компенсацію

"З аналізу положень Сімейного кодексу вбачається, що присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за його згодою, крім випадків, передбачених ЦКУ", – йдеться у повідомленні.

Присудити одному із пари компенсацію можна лише, коли другий із подружжя внесе відповідну грошову суму на депозитний рахунок суду (ч. 4, 5 ст. 71 СКУ). Також, що здійснити дані дії необхідно, аби один із пари був згоден на такий розвиток подій та всі умови, які були обговорені за певний час до цього.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які виплати можуть дистанційно отримати українці через "Дію". Також ми повідомляли, що "Дія" оновила корисну функцію і розповідали, що пропонують зробити українцям заради перемоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.