Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Заплатять 5 тисяч євро: хто з українців у Литві може розраховувати на такі гроші

Розповідаємо, як у Литві вирішили допомогти українським біженцям швидше адаптовувати до нових умов життя

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Біженцям у Литві виплатять 5 тисяч євро

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Відтік українців за кордон на тлі повномасштабної війни з Росією продовжується й у 2024 році. Деякі громадяни переїжджають до Литви та попри усі складнощі намагаються розпочати нове життя у незнайомій країні.

Тож в Литві вирішили спробувати полегшити адаптацію українських біженців до нових умов, пише видання LRT.

Так, місцеве відділення Міжнародної організації міграції (МОМ Литва) пропонує біженцям з України оформити бізнес-субсидії. Також українці зможуть розширити індивідуальну діяльність у Литві та реалізовувати свої підприємницькі ідеї.

За словами глава МОМ у Литві Ейтвідаса Бінгяліса, частині українців вже вдалося адаптуватися в країні: вони знайшли роботу та беруть активну участь у житті литовського суспільства.

"Зрозуміло, що створити все спочатку непросто, тому ми запрошуємо вас подати заявки, отримати підтримку і створити для себе роботу", – сказав він.

Заявки на отримання бізнес-субсидії громадяни України можуть реєструвати до середини лютого. З усіх поданих заявок оберуть 20 найкращих, які отримають до 3 тисяч євро та три індивідуальні менторські сесії.

"Ми хочемо не тільки надати підтримку, але, перш за все, надати знання, щоб люди, які хочуть створити робочі місця для себе і, можливо, для інших, мали достатньо інформації, могли засновувати компанії і реалізовувати свої плани", – підкреслив Бінгяліс.

Зміни для біженців у Німеччині

Влада 14 із 16 федеральних земель країни вирішили створити єдину платіжну картку для біженців. Планується, що після нововведення для громадян з'явиться низка заборон.

Наприклад, люди не зможуть переказувати гроші з картки на інші банківські рахунки. Також розплачуватися такою карткою за товари чи послуги можна буде лише у Німеччині.

Перевести у готівку можна буде лише визначену суму, а ще для біженців діятимуть обмеження на онлайн-купівлі в інших країнах Європейського Союзу.

Витрати українців за кордоном

Громадяни продовжують витрачати власні кошти, які зберігалися на українських банківських рахунках. Як свідчать дані Національного банку, обсяг розрахунків з міжнародними платіжними системами за 2023 рік становив 18 млрд доларів. Тобто саме таку суму українських коштів біженці забрали з України, витративши їх за кордоном.

Раніше ми розповідали, що низка краї Європи планує знизити рівень підтримки українців. Також ми писали, яку роботу пропонують українцям у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.