Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Зарплата бюджетників піддалася апгрейду: скільки платитимуть у 2024 році

Розповідаємо, скільки отримуватимуть державні працівники в Україні з січня 2024 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінилася зарплата бюджетників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 січня 2024 року Кабінет міністрів підвищив заробітну плату працівникам бюджетної галузі. Причиною цього стало зростання мінімальної зарплати, яке було передбачено державним бюджетом на 2024 рік.

Відповідна Постанова Кабміну №23 була опублікована на Урядовому порталі.

Як змінилася зарплата бюджетників

Згідно з Постановою, посадові оклади бюджетників з 1 січня 2024 року розраховуватимуться виходячи з розміру посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду, який наразі становить 3 195 гривень.

"Порівняно з розміром посадового окладу такого працівника з 1 грудня 2021 року, який складав 2 893 гривні, базовий оклад зріс на 10,4%", – йдеться в тексті Постанови.

З 1 січня 2024 року розмір мінімальної заробітної плати зріс із 6 700 до 7 100 гривень, а з 1 квітня розмір цього показника зросте до 8 000 гривень.

Тож навесні виплати бюджетникам знову зміняться, оскільки від розміру мінімальної зарплати залежать посадові оклади працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери.

В Україні зросла середня зарплата

В грудні 2023 року на українському ринку праці спостерігалося зростання середньої заробітної плати на 3%, таким чином розмір цього показника наразі становить 19 000 гривень.

При цьому найвищі заробітні плати пропонували працівникам у таких категоріях:

  • топменеджмент, керівництво вищої ланки – 40 000 грн;
  • нерухомість – 35 000 грн;
  • продаж, закупівля – 25 000 грн;
  • маркетинг, реклама, PR – 22 500 грн;
  • управління персоналом – 22 000 грн.

Що буде з зарплатами у 2024 році

Перша заступниця керівника НБУ Катерина Рожкова пояснила, що протягом 2024 році роботодавці будуть змушені підвищувати рівень заробітних плат, аби втримати на посадах висококваліфікованих працівників.

За її словами, ці дії стануть сприятливими для економіки та споживчого попиту в Україні. Оскільки у населення зростатиме дохід, відповідно, збільшуватимуться витрати та інвестиції, а через це зростатимуть обсяги виробництва та послуг.

Раніше ми розповідали, що в Україні хочуть проіндексувати заробітні плати. Також ми писали, скільки платитимуть педагогам в університетах у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.