Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Зміни в умовах мікрокредитування: чи зможуть українці брати позику "за 1 хвилину"

У Нацбанку пояснили про конкретні нововведення, які чекають на кредитний ринок України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінюються умови мікрокредитування

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У середу, 22 листопада, Верховна Рада ухвалила законопроєкт про зміни у мікрокредитуванні. Йдеться саме про обмеження відсоткових ставок та посилення вимог до кредиторів, аби процес кредитування став більш відповідальним.

Про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, ініціатором відповідних змін став саме Національний банк, адже необхідність трансформації ринку небанківських послуг вже давно стояла на порядку денному.

"Те, як сьогодні надаються мікрокредити, – це фактичне нехтування правами споживачів, підштовхування їх до боргової ями, надприбуткова бізнес-модель для фінустанов, яка фактично калічить життя людей", – зазначив Андрій Пишний.

Які нововведення набувають чинності після ухвалення законопроєкту

Гранична вартість кредиту

Як пояснив голова НБУ, граничні розміри відсоткових ставок будуть встановлені на рівні не більш ніж 1% на день. Але для досягнення цього механізму знадобиться кілька етапів:

  • перші чотири місяці такий показник становитиме 2,5%;
  • наступні чотири місяці – 1,5%;
  • після цього відсоткова ставка не перевищуватиме 1% на день.

НБУ отримає можливість встановлювати мінімальні вимоги до перевірки кредитоспроможності позичальника

За словами Андрія Пишного, такі дії допоможуть зменшити боргове навантаження на одного позичальника та дозволять залишити "нічні кредити за 1 хвилину" в минулому.

Автоматичне продовження строку користування кредитом буде скасовано

"Споживач через неуважність може не знати, що він вже пішов, так би мовити, на наступне коло, а кредитор не спішить про це повідомляти. Тому усі платежі мають бути озвучені", – пояснив голова Нацбанку.

Встановлення додаткових штрафних санкцій за порушення цих вимог

Насправді такий механізм не є чимось новим на кредитному ринку, таким чином регулятор хоче рухатися до цивілізованого надання мікрокредитів. Така практика є популярною у світі, ба більше, нею користуються багато європейських країн, а такі зміни допоможуть Україні приєднання до європейського фінансового ринку.

Що ще передбачає законопроєкт

У документі йдеться не лише про шлях до відповідального мікрокредитування, а ще й про виконання зобов’язань України в рамках Меморандуму з МВФ.

Згідно з законопроєктом, НБУ отримає можливість розширити свої повноваження щодо вживання заходів до банків, за результатами оцінки стійкості, та підвищення ефективності регулювання небанківських фінансових установ.

Раніше ми розповідали, що зміниться в процесі пільгового кредитування у 2024 році. Також ми писали, як в Україні зміняться правила видачі кредитів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.