Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деяким пенсіонерам можуть зменшити виплати: хто залишиться без надбавок у 2024 році

Розповідаємо, які пенсії будуть отримувати українці в наступному році та кому можуть зменшити розмір виплат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсії можуть зменшити в наступному році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В наступному році планують переглянути розміри пенсій українців, більшість виплат буде збільшено, а у березні проведуть їх індексацію. Однак для того, щоб солідарна пенсійна система була справедливішою можливий перерозподіл деяких пенсійних надбавок.

Про це повідомила голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолана Підласа.

За словами чиновниці, пенсії, зарплати вчителів та лікарів, соціальні виплати — це будуть збережені в наступному році, адже це захищені статті видатків. Окрім того, усі виплати, які держава виплачує людям, будуть індексуватися наступного року.

Також вона запевнила, що Держбюджет передбачає додаткові видатки на покриття дефіциту Пенсійного фонду, а також у 2024 році планують запустити реформу пенсійної системи.

"Тобто ті, хто зараз отримує найменші пенсії, матимуть зростання виплат. Водночас для чиновників, які вийшли на пенсію й отримують якісь астрономічні суми, ми плануємо зниження таких пенсій. Усе це робиться для того, щоб солідарна пенсійна система була більш справедливою", — повідомила Роксолана Підласа.

Як зміняться пенсійні виплати

У 2024 році держава планує виділити Пенсійному фонду 271,9 мільярда гривень, цієї суми повинно вистачити на виплату пенсій та на проведення їх індексації у березні. Пенсіонери, які отримують мінімальні виплати можуть розраховувати на збільшення надбавки, адже в Україні зараз:

  • 30% пенсіонерів отримують виплати — до 3000 грн;
  • понад 50% пенсіонерів отримують — до 5000 грн.

Середня пенсія по країні, у 2023 році, становить 5,35 тис. грн, але водночас близько мільйона українців отримують виплату понад 10 тис. грн. Тепер пенсії будуть розраховувати на основі внесків, які людина сплачувала все життя, а не за якийсь окремий період. Відповідно, виплати зменшать для тих, хто дописував собі різного роду добавки за заслуги, що суттєво вплинуло на їх майбутню пенсію.

Завдяки такому підходу, виплати громадян, які вийшов на пенсію до 2011-2015-го року можуть збільшити, адже вони отримують значно менше, ніж люди, які виходять на пенсію зараз. Пенсії держслужбовців також хочуть ретельно перевірити, якщо буде встановлено факт порушень, надмірні виплати скасують.

Раніше ми писали, як самостійно розрахувати розмір своєї майбутньої пенсії, а також про те, які виплати отримують військові, виведені поза штат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.