Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Для українців стало безплатним дороге лікування: які послуги тепер доступніші

Всі операції покриє державний бюджет, незалежно від кількості звернень, адже у 2024 році виділили більше коштів на Програму медичних гарантій

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Послуги пересадки органів стали більш доступними українцям

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Громадяни України можуть отримати безплатну послугу, яка до включення у Програму медичних гарантій обходилася в 2,5 млн гривень. Відтепер пацієнтам доступна пересадка гемопоетичних стовбурових клітин у відповідному пакеті Національної служби здоров’я України.

Про це йдеться на офіційному сайті НСЗУ.

На поточний рік уряд збільшив фінансування Програми медичних гарантій на 16 млрд гривень, що дозволило розширити надання безплатних послуг українцям. Пацієнтам доступна трансплантація кісткового мозку та стовбурових клітин у пакеті "Лікування дорослих та дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин".

Безплатні послуги включають:

  • спостереження за станом пацієнта;
  • проведення необхідних лабораторних та інструментальних досліджень;
  • забір гемопоетичних стовбурових клітин (ГСК) у пацієнтів-донорів;
  • кисневу підтримку;
  • знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;
  • забезпечення компонентами та препаратами крові у цілодобовому режимі;
  • лікування ускладнень, пов’язаних з відторгненням трансплантату;
  • оцінку психоемоційного стану пацієнтів;
  • консультації лікарів інших спеціальностей тощо.

Це далеко не повний перелік медичних послуг, включених у пакет. Щоб отримати потрібне лікування, українцям варто звернутися до закладу, який підписав договір з НСЗУ, маючи на руках електронне направлення. А людина, яка бажає стати донором, не потребує цього документу.

До речі, операції з трансплантації не обмежуються ГСК. Цьогоріч стали безплатними послуги пересадки легень (2,6 млн гривень), серця (2 млн гривень), печінки (1,5 млн гривень) та нирки (800 000 гривень).

Українці можуть дистанційно відкрити лікарняний

Раніше ми розповідали, що під час пандемії коронавірусної інфекції українцям дозволили відкривати лікарняні на 5 днів без фізичного контакту з лікарем, аби мінімізувати розповсюдження хвороби. Міністерство охорони здоров'я повернуло таку можливість на період воєнного стану і протягом трьох місяців після його завершення.

"У разі наявності симптомів COVID-19, грипу або ГРВІ пацієнт має змогу звернутися до лікаря дистанційно за допомогою засобів телефонного зв’язку, інтернет-телефонії або засобів телемедичного зв’язку", – йдеться у повідомленні відомства.

Фахівець опитає пацієнта, дізнається симптоми і на основі відповідей про стан здоров’я відкриє медичний висновок про тимчасову непрацездатність на період 5 календарних днів. Водночас щоб продовжити лікарняний по закінченню цього терміну, треба обов’язково з’явитися на медичний огляд особисто.

Раніше сайт Pro Гроші писав, у яких випадках українцям не оплатять лікарняні. Також ми повідомляли, що ветерани можуть не платити за лікування і розповідали, які медичні послуги для них безплатні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.