Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Гравців на ринку землі побільшає: в Україні розпочався другий етап земельної реформи

Розповідаємо, що в Україні розпочався другий етап земельної реформи, та які правила почали діяти на ринку землі з 1 січня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які зміни на ринку землі набули чинності з початку року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжує проходити масштабна земельна реформа, другий етап якої передбачає продаж земель сільськогосподарського призначення фізичним та юридичним особам. А це означає, що до торгів будуть допущені компанії, банки та територіальні громади.

Про те, як розвиватиметься ринок землі в Україні, розповіли BBC Україна.

Серйозних змін аграрний сектор зазнав після ухвалення закону про вільний обіг земель сільськогосподарського призначення у липні 2021 року. Варто зазначити, що до того, від початку Незалежності, українська влада регулярно підтримувала заборону на продаж землі.

Перший етап реформи передбачав, що на першому етапі право купувати землю мали право лише фізичні особи, які були громадянами України та з обмеженням у 100 гектарів. Але з 1 січня 2024 року право на купівлю землі отримали також юридичні особи, які зареєстровані громадянами України, а обмеження по площі тепер складає — до 10 тис. гектарів.

Що думають політики про відкриття ринку землі для юридичних осіб

Деякі політики переконані, що другий етап земельної реформи варто було б відкласти через війну. Зокрема:

  • партія "Батьківщина" закликала залишити ліміт 100 гектарів ще на два роки після завершення війни, адже, на думку лідерка партії Юлія Тимошенко, великі земельні площі можуть потрапити до рук олігархів та корупціонерів;
  • ексспікер парламенту Дмитро Разумков пропонував перенести початок продажу землі юридичним особам на 1 січня 2025 року;
  • заступник міністра аграрної політики й продовольства Денис Башлик навпаки вважає, що введення юридичних осіб на ринок призведе до зростання цін через збільшення попиту.

Також причиною необхідності відкладання другого етапу реформи називають — велику кількість замінованих земель сільськогосподарського призначення. Майже 20% українських земель є непридатними через окупацію, бойові дії та замінування, а вартість повного розмінування цих територій попередньо оцінюють у 50 млрд доларів.

Якою буде вартість землі в Україні за прогнозами експертів

Не дивлячись на те, що упродовж двох років з моменту старту реформи було продано 1% від усіх сільгоспземель, а це майже 276 тис. гектарів сільськогосподарської землі, експерти переконані, що показники ринку є позитивними, враховуючи умови війни.

За прогнозами Київської школи економіки, вартість української землі може збільшитись вдвічі через три роки та на 200% через 7-8 років. Не виключається, що ціни на землю можуть досягти рівня європейських країн, а це — від 7 до 11 тис. євро. Варто зазначити, що зараз середня вартість гектара в Україні складає 1−2 тис. доларів.

Раніше ми писали, хто зможе зекономити кошти на продажі землі, а також яким буде ринок праці в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.