Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Касири в магазинах відмовляються приймати деякі гроші – про що потрібно знати

Експерти рекомендують покупцям бути настійливими та не забувати про свої права

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Експерти розповіли, що робити, якщо касир не хоче приймати певні купюри

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Майже кожного дня українці ходять в магазини та супермаркети. Однак іноді при здачі чи оплаті покупок може виникнути непорозуміння між покупцями та касирами, особливо, коли останні відмовляються приймати певні банкноти чи монети. Здається, це невелика проблема, але насправді це є порушенням законодавства про захист прав споживачів.

Як діяти в такому разі розповіли експерти "Захисту прав споживачів".

Згідно зі словами фахівців, касири мають зобов'язані приймати у покупців банкноти та монети всіх номіналів. Це не лише зручність для клієнтів, а й право, яке їм надає закон. Крім того, до обов'язків касира входить також відстежування наявності необхідних грошей для здачі в касі.

Відмова касира приймати певні гроші є серйозним порушенням вимог законодавства щодо захисту прав споживачів. Тому, покупець може подати скаргу у відділ обслуговування клієнтів чи керівництву магазину.

Як повідомляють експерти, в скарзі необхідно вказати:

  • детальну інформацію про випадок;
  • ім'я касира;
  • дату та час здійснення покупки.

"Проблема "у мене немає решти" – не ваша, а касира. Якщо касир продовжує говорити так, звертайтеся до керівництва магазину та повідомляйте, що касир перекладає на вас свої обов'язки", – зазначили фахівці.

Що робити у разі пошкодження товару в магазині

Непередбачені обставини, такі як пошкодження товару в магазині, можуть виникнути у будь-кого. У таких ситуаціях важливо знати свої права та правильно діяти.

Згідно з Законом України "Про захист прав споживачів" (стаття 17), покупець не зобов'язаний купувати неякісний чи непотрібний товар, а магазин несе відповідальність за товари на полицях до моменту їх покупки.

Якщо покупця намагаються зобов'язати оплатити пошкоджений товар, він має право вимагати перегляду записів відеоспостереження для підтвердження фактів. Крім того, у разі відмови магазину взяти на себе відповідальність та настоюють на оплаті за пошкоджений товар, покупець може звертатися до поліції.

Щодо товарів, що пошкоджуються не покупцем. У таких випадках важливо спілкуватися тільки з продавцями магазину. Якщо намагаються змусити платити за товар, який ви не пошкодили:

  1. Нагадайте про відповідальність магазину за товар.
  2. Запитайте записи з відеоспостереження.
  3. При необхідності, викличте поліцію.

Важливо пам'ятати, що магазин повинен довести вашу вину в суді, і ви не повинні піддаватися маніпуляціям адміністрації. Фіксація факту пошкодження товару є правом продавця, але він не має права стягувати оплату без підтвердження вашої вини.

Раніше ми повідомляли, за які покупки в Інтернеті можна потрапити у в’язницю. Також ми писали, чому потрібно зберігати чек та як він може вберегти життя.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.