Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Легальне працевлаштування українців в Європі – що потрібно знати біженцям у 2024 році

Є аналіз процедури легалізації й працевлаштування для роботи в Німеччині, Литві, Чехії, Румунії, Польщі та Нідерландах

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати додаткову допомогу

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну статус тимчасового захисту в ЄС отримали 4,27 млн громадян України, за даними Євростату. Ба більше, країни Євросоюзу продовжили для українців навіть термін захисту до 2025 року. Це означає, що вони також мають доступ до легального працевлаштування.

Експерти Міграційної платформи EWL проаналізували процедури легалізації й працевлаштування для роботи в кількох країнах Європи, де перебувають біженці.

Німеччина

У цій країні наші громадяни оформлюють дозвіл на тимчасове проживання Aufenthaltstitel. Це вони роблять на підставі 24 Закону про правовий статус іноземців. Лише після цього громадяни можуть працювати.

"Фактично на цей час це єдиний спосіб для громадян України працювати у Німеччині без знання мови й досвіду", – коментує директорка департаменту легалізації Міграційної платформи EWL Марія Кузенко.

Румунія

Тут кожен українець може оформити статус тимчасового захисту в Румунії. Це стосується і тих, хто на початку повномасштабного вторгнення уже перебував там. Також країна не відмовляє у тимчасовому захисті, якщо людина вже користувалася прихистком в іншій країні ЄС. А ще завдяки цьому ви зможете працювати без додаткових дозволів.

"Українці також можуть працевлаштуватися в Румунії на основі біометричного паспорта і працювати 3 місяці без оформлення статусу тимчасової охорони. А далі – подати документи на посвідку на проживання на підставі наявності роботи. Такими простими правилами легалізації Румунія прагне конкурувати за українських працівників з іншими європейськими країнами", – розповідає директорка департаменту легалізації Міграційної платформи EWL Марія Кузенко.

Польща

Громадяни України, які легально в’їхали в Польщу з 24 лютого 2022 року і мають тимчасовий захист, можуть працювати без отримання дозволів на роботу іноземця. Наразі в Польщі також можуть легально перебувати й працювати українці, якщо останній день їхнього легального перебування у Польщі припадає на період з 24.02.2024 до 04.03.2024.

Чехія

У цій країні українці також мають вільний доступ до ринку праці, але вам треба буде у якості підтвердження штамп в паспорті про перетин кордону після 24.02.2022 року.  Також тут не можна:

  • мати актуальну візу;

  • мати посвідку на тимчасове проживання в іншій країні ЄС;

  • отримувати тимчасовий захист в іншій європейській країні. 

Можливості працевлаштування по біометричному паспорті у Чехії немає. 

Литва

Допомогу тут можуть отримати ті, хто вперше виїхав у країну через війну. Але якщо ви вже жили в Литві, наприклад, ще 23 лютого 2022 року, то ви теж можете отримати статусу тимчасового захисту й актуальну посвідку на проживання чи віз в інших країнах ЄС. Наявність статусу тимчасового захисту або посвідки відкриває для громадян України вільний доступ до литовського ринку праці.

Нідерланди

Статус тимчасової охорони в Нідерландах можуть отримати громадяни України, які залишили країну після 26 листопада 2021 року і не мали на 22 лютого 2022 року відкритих віз та посвідок на проживання. Також це стосується тих українців, які виїхали перед 27 листопада 2021 року і весь цей час легально проживали в Нідерландах, що можуть підтвердити документально.

Після отримання BSN та голландського тимчасового захисту українці мають вільний доступ до ринку праці й можуть працевлаштуватися без додаткових дозволів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українців за кордоном штрафуватимуть за мобільні телефони. Також ми повідомляли, що студентам дозволять виїжджати за кордон і розповідали, які зміни можуть запровадити в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.