Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Місце прописки вкрай важливе? Українцям назвали нюанс щодо спадщини

Адвокат Марія Левченко розповіла, чи впливає прописка на процес прийняття спадщини

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як прописка впливає на процес прийняття спадщини

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Більшість українців хоч раз у житті стикаються зі спадкуванням – правовим механізмом, що врегульовує перехід прав на майно від особи, яка померла до спадкоємців. Однак іноді близькі померлого важко переживають смерть рідної людини, тож згадують про спадкування в останній момент, коли відведений на це законом термін вже сплив.

У Telegram-каналі адвокатського бюро "Пані в законі" пояснили, як прописка впливає на процес отримання спадщини.

Прописка та спадщина: що варто знати

Як пояснюють спеціалісти, реєстрація місця проживання (прописка) може вплинути на процес спадкування лише у разі, якщо спадкоємець пропустив пів року з дати смерті спадкодавця, і вчасно не подав заяву.

Наприклад, батьки померли, але не склали заповіт. Якщо діти приписані у будинку батьків, то житло їм дістанеться у спадок автоматично. Але якщо діти зареєстровані окремо від батьків, то у них є шість місяців на те, щоби звернутися до нотаріуса і не втратити свою частку.

"А от хто має право отримувати спадок, зазначається у чергах спадкоємців. До першої черги відносять чоловіка/дружину, дітей та батьків померлого", – розповіла адвокат Марія Левченко.

Вона наголошує, що оформленням спадщини займаються як державні, так і приватні нотаріуси, за місцем відкриття спадщини. Спадщина складається з усіх прав та обов'язків, якими володів спадкодавець на момент відкриття спадщини та які не припинилися внаслідок його смерті.

Не входять до складу спадщини права та обов'язки, що нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, зокрема: особисті немайнові права:

  • на участь у товариствах чи організаціях;
  • на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом;
  • на аліменти пенсію, допомогу або інші виплати;
  • права та обов'язки особи як кредитора або боржника.

Як отримати спадщину в окупації

У зв'язку з війною для українців сильно ускладнився процес отримання спадщини, адже спадкодавець міг померти на території, яку тимчасово окупувала Росія. Однак не можна сказати, що це питання неможливо розв'язати. Так, фахівці кажуть, що спадкоємцю слід звернутися до нотаріуса та надати йому усі документи, включаючи засвідчений підпис на заяві про спадок.

Також спадкоємцям на окупованій території обов'язково потрібно встановити факт смерті спадкодавця. Це можна зробити, отримавши рішення місцевого суду на контрольованій території. Документ видають перед подачею заяви до нотаріуса.

Раніше ми пояснювали, як змінилися правила отримання спадщини у 2024 році. Також ми писали, чи реально отримати спадок, якщо перебуваєш за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.