Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Надбавки до пенсій у 2024 році: хто з 1 січня отримає більші виплати

Розповідаємо, як зміняться пенсії в наступному році та хто може отримати надбавку до своєї виплати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українським пенсіонерам будуть доплачувати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Держбюджет на наступний рік передбачає зміни у розмірі деяких соціальних виплат та пенсій. Також прогнозується зростання середньої пенсії в Україні до 5 496 грн до кінця 2023 року.

Про те, які пенсії будуть отримувати українці у 2024 році, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Бюджет України на 2024 рік передбачає прожиткового мінімуму громадян з 2 093 грн до 2 361 грн, а також доплату до виплат українців, пенсії яких менші за 10 прожиткових мінімумів. Надбавка складатиме 2,6 тис. грн, а нараховувати її почнуть з 1 січня 2024 року.

Міністерство соціальної політики прогнозує збільшення пенсій українцям, які отримали статус пенсіонера не раніше трьох років тому. За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, уряд планує підвищення пенсій українців до 6 тисяч гривень.

Також, в наступному році, громадянам, які отримують найменші пенсії — підвищать виплати, а колишнім чиновникам, виплати яких необґрунтовано високі — пенсії зменшать. Це дозволить зробити солідарну пенсійну систему більш справедливою.

Який інструмент Пенсійного фонду України дає можливість розрахувати свою майбутню пенсію

Орієнтовний розмір своєї майбутньої пенсії українці можуть вирахувати скориставшись "Пенсійним калькулятором". Це один із сервісів ПФУ, розрахунки в якому здійснюються на основі даних, які містяться в електронних реєстрах. Якщо певна інформація про особу відсутня, користувачі можуть доповнити дані про свою трудову діяльність.

"Варто враховувати, що "Пенсійний калькулятор" розраховує прогнозний розмір пенсії за віком в "цінах" на час розрахунку: сервіс не здійснює припущень щодо зростання середньої заробітної плати в Україні у наступні роки чи рівня інфляції. Також для визначення заробітної плати "Пенсійний калькулятор" використовує показники зарплати людини та середньої зарплати на момент проведення розрахунку", — повідомили в Пенсійному фонді.

За допомогою цього сервісу можна порахувати наявний страховий стаж людини, а також визначити ймовірний вік виходу на пенсію з урахуванням можливо набутого стажу.

Раніше ми писали, яку допомогу отримують люди з інвалідністю в Україні та які критерії враховують під час призначення групи інвалідності, а також про те, чи варто чекати на зростання мінімальної пенсії у наступному році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.