Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ випустив пам’ятну монету з символікою 2024 року – що зображено і яка ціна (фото)

Випуск подібної монети від Національного банку України був очікуваним, оскільки регулятор традиційно карбує нумізматичну продукцію такої тематики

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

НБУ створив нову пам'ятну монету, яку випустив 24 листопада

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

24 листопада НБУ ввів в обіг нову пам'ятну монету під назвою "Рік Дракона". Відомо, що 2024 рік за східним календарем є роком Зеленого Дерев'яного Дракона, а Національний банк регулярно випускає нумізматичні новинки з символом прийдешнього року, коли завершується поточний. Тому презентація була очікуваною та запланованою.

Деталі розповіла пресслужба НБУ.

Але цього разу дизайн монети містить не лише символіку Дракона. Адже для українців з 1 січня продовжиться боротьба за свободу та незалежність від російських окупантів, тож регулятор вирішив поєднати традиції з відзнакою героїзму і незламності наших захисників. На сторонах монети зображено:

  • реверс – дракон у трикутнику, що є символом стихії вогню та чоловічого начала, а також шеврон Збройних сил України, навколо розміщені характерні символи кожної пори року (сніжинки, квітки, плоди та гілки);
  • аверс – 12 символів східного календаря по колу, стилізований годинник зі стрілкою в центрі, написи УКРАЇНА та 5 ГРИВЕНЬ.

Тираж випуску становить 80 тисяч штук, причому кожен екземпляр продаватимуть у сувенірній упаковці. Спершу реалізація торкнеться лише 15 тисяч монет, які будуть доступні для купівля в інтернет-магазині нумізматики НБУ та банках-дистриб’ютах. Згодом асортимент поповнять. Вартість пам'ятної монети становить 131 грн, її матеріал – нейзильбер.

Монета від НБУ, присвячена Зеленому Дерев'яному Дракону
Монета від НБУ, присвячена Зеленому Дерев'яному Дракону
Фото: НБУ

Монета до Дня сержанта Збройних Сил України

Раніше ми розповідали, що Національний банк випустив пам’ятну медаль під назвою "Сержантський корпус" 18 листопада, приурочивши презентацію до Дня сержанта Збройних Сил України. Нумізматична продукція поповнила перелік медалей і монет, присвячених військовослужбовцям, які захищають свою Батьківщину від окупантів.

Презентацію провели голова НБУ Андрій Пишний та Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний. Вони почесно вручили медалі чотирьом сержантам, наголосили на великому героїзмі всього сержантського і старшинського складу Збройних сил.

"На цьому хребті насправді тримається військовий вишкіл, мораль, розуміння того, як боротися. Нехай ця медаль буде черговим свідченням поваги до українських Збройних Сил та кожного воїна", – зауважив Андрій Пишний.

Аверс зображає гасло "СЛІДУЙ ЗА МНОЮ! РОБИ ЯК Я!", по центрі викарбуваний силует українського військового, який кличе підлеглих у бій за собою. Реверс містить стилізований тризуб і кілька написів півколом. Загалом Національний банк випустить 200 000 екземплярів медалі, виготовленої з нейзильберу. Вона коштує 49 грн і продається в онлайн-магазині НБУ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ випустить в обіг нові банкноти і розповідав, який вигляд матимуть гроші. Також ми повідомляли, що НБУ випустив нову монету, присвячену визволенню Херсонщини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.