Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Не шкодить, а допомагає? Як штучний інтелект насправді змінює ринок праці

Штучний інтелект, здається, дуже швидко увірвався у різні сфери нашого життя, однак зараз дослідники з'ясували, що насправді змінюється з появою автоматизованих систем

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Штучний інтелект поки що не впливає кардинально на ринок праці

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Поява штучного інтелекту (ШІ) та його стрімкий розвиток неабияк стурбував багатьох експертів по всьому світу. Вони попереджали, що ринок праці кардинально зміниться вже незабаром, адже потреба у людях в деяких професіях просто зникне після появи повністю автоматизованих систем.

Втім, дослідження Європейського центрального банку (ЄЦБ) показує, що у професіях, де використовують технології з підтримкою ШІ, зросла кількість робочих місць.

Зазначається, що найбільші зміни торкнулися професій, у яких зайняті висококваліфіковані працівники. Водночас у країнах ЄС майже 25% усіх робочих місць стосуються професій, які найбільше автоматизуються під впливом штучного інтелекту.

"Залежні від ШІ професії мають більшу частку висококваліфікованих працівників", — кажуть експерти ЄЦБ.

До того ж штучний інтелект сприяє розвитку молодих спеціалістів.

"Незалежно від використовуваного показника штучного інтелекту, оцінена користь для молодшої групи вдвічі більша, ніж для інших вікових груп", — зазначають дослідники.

При цьому стверджується, що наразі недостатньо доказів для того, аби стверджувати, що програмне забезпечення замінює рутинні роботи середньої кваліфікації.

"Зараз, навпаки, популярним є твердження, що автоматизація з підтримкою штучного інтелекту з більшою ймовірністю доповнить або замінить робочі місця в професіях, де використовується висококваліфікована робоча сила", — пояснюється у дослідженні.

Цікаво, що у своєму дослідженні експерти Європейського центрального банку вказують на те, що працівники професій, на які впливає ШІ, мають додаткову вигоду – їм частіше за інших підвищують зарплату, хоча зростання виплат не можна назвати суттєвим.

При цьому дослідники доволі обережні у своїх висновках щодо впливу ШІ на ринок праці.

"Технології з підтримкою штучного інтелекту досі розроблюються, але активно застосовуються. Як саме це впливає на зайнятість та зарплату — а отже, на зростання та рівність — ще належить побачити", — йдеться у дослідженні.

Маска непокоїть штучний інтелект

Мільярдер Ілон Маск вважає, що ШІ становить певну загрозу для всього людства. Усе тому, як каже бізнесмен, ШІ спроможний перевершити людей у розумовому розвитку.

"Ми не знаємо, як контролювати його, але ми можемо спробувати направити його на благо людства. Однак це також може становити екзистенційну загрозу", — сказав він.

Власник SpaceX і Tesla зазначає, що розвиток штучного інтелекту потрібно контролювали. І займатися цим повинен "сторонній арбітр".

Раніше ми розповідали, як в українській медицині використовують штучний інтелект. Також ми писали, які професії залишаться попри появу ШІ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.