Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пакунок малюка: яким буде розмір допомоги на дитину у 2024 році

Розповідаємо про зміни, які запровадили у Міністерстві соціальної політики на 2024 рік

Фот: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

"Пакунок малюка" - що зміниться у 2024 році

Фот: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вартість "пакунку малюка" (Baby Box), до складу якого входять базові речі, які допомагають батькам доглядати за новонародженим, з 1 січня 2024 року зросла до 7 689 гривень. Зміни пов'язані з тим, що прожитковий мінімум для дітей у віці до шести років відтепер становить 2 563 гривні.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства соціальної політики.

У відомстві також зазначили, що наповнення "пакунку малюка" переглядають кожні чотири роки. Тоді ж враховується експертна думка чиновників, а до обговорень залучають новоспечених батьків та представників ЮНІСЕФ.

Тож у 2024 році Мінсоцполітики змінило вміст "пакунку малюка". У ньому, зокрема, побільшає товарів, які є популярними серед батьків. Це:

  • багаторазові вологостійкі пелюшки;
  • теплий одяг для немовлят;
  • збільшено розмір пледа-ковдри для зручнішого використання;

Натомість у "пакунку малюка" поменшає одягу з найменшим розміром, оскільки малята швидко ростуть.Тобто, цього батьки можуть не отримати бодіки, штанці-повзунки та інші речі.

Як отримати "пакунок малюка"

Їх видають породіллям одразу після народження дитини. Але в батьків є можливість відмовитися від боксу та отримати замість нього грошовий еквівалент.

Розмір грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка" становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого законом на дату подання заяви про призначення грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги. Як зазначалося вище, у 2024 році ця становитиме 7 689 гривень.

Виплати у разі народження або усиновлення дитини

Держава підтримує молодих батьків, надаючи їх грошову допомогу одразу після народження дитини. Це регулюється законом № 2811. У документі вказано, що розмір допомоги у разі народження (усиновлення) дитини – 41 280 грн незалежно від кількості дітей у сім’ї.

Зауважимо, що спочатку батькам виплачують суму у розмірі 10 320 грн, а решта надходитиме їх впродовж 36 місяців рівними частинами, по 860 грн.

Також додамо, що у 2024 році державна виплата не збільшиться, оскільки виплата встановлена законом і не залежить від розміру прожиткового мінімуму.

Раніше ми розповідали, хто з ВПО може отримати нові виплати. Також ми писали, якими будуть страхові виплати у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.