Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсії для людей з інвалідністю III групи: які виплати можуть отримати українці

Розповідаємо, хто може отримувати пенсію по інвалідності та який розмір виплат передбачено законодавством для таких громадян

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Скільки отримують люди з інвалідністю в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вразливим категоріям громадян держава призначає фінансові виплати та пільги. Саме тому в Україні, люди з інвалідністю отримують соціальні виплати, розмір яких залежить від обставин, що призвели до інвалідності та віку особи.

Про те, які пенсії отримують громадяни з III групою інвалідності, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Право на пенсію по інвалідності мають особи, які внаслідок загального захворювання частково або повністю втратили працездатність. Також такі виплати отримують люди, які отримали каліцтва не пов'язані з роботою, тобто які мають інвалідність з дитинства.

Розмір допомоги для громадян України з III групою інвалідності дорівнює 50% пенсії за віком, а тому мінімальний розмір виплати складає:

  • 2 093 гривні – для тих, хто має роботу;
  • 2 100 гривень – для осіб, які не працюють.

Особам з III групою інвалідності може бути призначена виплата по інвалідності в розмірі пенсії за віком. При умові наявності необхідного страхового стажу, для чоловіків — 35 років та 30 років для жінок. Згідно з нормами Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", особи з інвалідністю, у яких немає достатньої кількості страхового стажу, може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення допомоги.

Який розмір виплат передбачений для осіб з інвалідністю

Для різних категорій пенсіонерів розмір мінімальних виплат складає:

  • 7 534,8 грн — для осіб з інвалідністю внаслідок війни, що становить 360% прожиткового мінімуму для громадян, що втратили працездатність;
  • 8 053,97 грн — для осіб з інвалідністю, що брали участь в ліквідації Чорнобильської катастрофи. Розмір підтримки складає 60% середньої заробітної плати, що враховується для розрахунку пенсії;
  • 4 218 грн — для осіб з інвалідністю що настала внаслідок каліцтва або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Групу інвалідності особи визначає спеціальна комісія, яка проводить огляд, а за потреби, призначає повторну експертизу. Якщо на повторній перевірці статус інваліда не буде підтверджено або буде змінено групу — будуть переглянуті й виплати, які отримує особа. Також слід пам'ятати, що:

  • у випадках коли виплату пенсії особі з інвалідністю було припинено у зв’язку з відновленням здоров’я або якщо вона не отримувала пенсії внаслідок неявки на повторний огляд без поважних причин, то за наступного визнання її особою з інвалідністю, виплата раніше призначеної пенсії поновлюється з дня встановлення інвалідності;
  • заяву про призначення пенсії з інвалідності варто подавати до ПФУ не пізніше трьох місяців із дня встановлення інвалідності, адже в такому випадку виплату по інвалідності буде призначено від дня встановлення інвалідності.

Слід відзначити, якщо особа з інвалідністю має право на додаткові пенсії, надбавки (на догляд, на утриманців) або пенсію за особливі заслуги перед Україною, вони встановлюються незалежно від розміру призначеної пенсії з інвалідності.

Раніше ми писали, хто в Україні може одноразово отримати виплату 10-кратної пенсії, а також що робити ФОП, які стали пенсіонерами чи отримали інвалідність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.