Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Порядок виплат для ВПО змінили: до яких змін готуватись українцям

Розповідаємо, які зміни щодо обліку внутрішньо переміщених осіб запровадив уряд України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як тепер будуть допомагати переселенцям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які були вимушені переїхати через військові дії, та мають статус внутрішньо переміщених осіб мають право на призначення виплат від держави. Однак, в порядку обліку таких громадян та процесі надання їм допомоги відбулись зміни.

Про те, які зміни щодо ВПО запровадив Кабмін, повідомляється на урядовому порталі.

21 листопада 2023 року, на засіданні Кабінету Міністрів України було внесено ряд змін до урядових постанов, які стосувались обліку ВПО та держдопомоги таким особам. Було запроваджено такі нововведення:

  • продовжено термін виплат для ВПО після завершення бойових дій або тимчасової окупації територій, із яких вони перемістилися. Раніше виплати припиняли на наступний місяць, а тепер — через три;
  • у разі повторного переміщення в результаті обов’язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. Обов'язковою умовою для цього є — їх включення до евакуйованих списків, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. Тим хто виїхав самостійно чи за допомогою волонтерів потрібно повідомити ОВА;
  • переселенці, які звертаються по допомогу вперше та деякий час проживали за кордоном, можуть звернутись по призначення допомоги через 15 робочих днів після повернення в Україну.

Скільки часу внутрішньо переміщені особи можуть отримувати виплати

Громадяни працездатного віку, які не мають роботи, за відсутності поважних причин, повинні подбати про свою зайнятість протягом трьох місяців з моменту призначення виплат для внутрішньо переміщених осіб. На увазі мається:

  • реєстрація ФОП;
  • подання заяви на отримання гранту на бізнес;
  • працевлаштування;
  • отримання ваучера на навчання;
  • отримання статусу безробітного, зареєстрованого в центрі зайнятості.

Ще на один шестимісячний термін виплати для ВПО будуть призначатись автоматично громадянам, які вперше звернулись по таку допомогу після 1 серпня 2023 року. Відповідно, деяким категоріям ВПО виплати продовжать без додаткового звернення на пів року, починаючи з 1 лютого 2024 року, оскільки перший шестимісячний період для них завершиться 31 січня 2024 року.

Раніше ми писали, як відмовитись від виплат для переселенців, а також які зміни щодо внутрішньо переміщених осіб незабаром набудуть чинності та чому деяких громадян позбавлять виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.