Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Про ці правила знають не усі: як правильно перетинати кордон з готівкою

В посольстві України у Польщі пояснили правила, які діють для громадян, хто хоче перетнути кордон з готівкомими коштами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що мають знати українці, які планують перетнути кордон з готівкою

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям, які прямують за кордон, дозволено провозити з собою 10 тисяч євро. Саме таку суму коштів не потрібно декларувати під час перетину кордону.

Водночас в посольстві України у Польщі розповіли про інші правила, про які мають знати громадяни.

Скільки готівки можна провозити через кордон і не декларувати готівку

Зазначається, зокрема, що фізична особа може без проблем пройде митний кордон з 10 тисячами євро за офіційним курсом, який встанови Національний банк України (НБУ) у день, коли громадянин перетинав кордон..

Якщо людина ввозить до України чи вивозить за її межі готівкову валюту у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро, то їй доведеться письмово задекларувати готівку в повному обсязі.

Валютні цінності фізичні особи можуть вивозити чи пересилати за межі України на загальну суму, що перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро. Однак для цього знадобляться документи, щоби підтвердити зняття готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення чи пересилання в еквіваленті 10 тисяч євро.

"Документи, за допомогою яких можна підтвердити зняття готівки з власних рахунків у банках, є дійсними 90 календарних днів", – наголошують у консульстві.

Які правила щодо перетину кордону з готівкою діють у Європейському Союзі у 2024 році

Якщо громадяни хочуть перевезти валюту вартістю 10 тисяч євро або більше, їм потрібно декларувати цю готівку компетентним органам держави ЄС, через яку вони в’їжджають або виїжджають із Союзу, і надавати їх для контролю. При цьому, якщо надати неправдиві чи неповні відомості для декларування, тоді цю процедуру визнають невиконаною

У законодавстві Євросоюзу також є правило, що право на перевезення готівкових коштів є у будь-якої особи, незалежно від віку. Але особа до 18 років, яка перевозить грошові кошти, має перевозити їх особисто, тобто при собі, у своєму багажі. Якщо ж гроші будуть у супроводжуючої особи, а не у дитини, і сума грошей у дорослого перевищує 10 тисяч євро, тоді доведеться пройти процедуру декларування.

Які документи потрібні для того, аби без проблем перетнути кордон на автомобілі

Автомобіль, на якому громадянин планує перетнути кордон, має бути з державним номерним знаком із латинськими літерами, оскільки індивідуальні номери – це лише для України. А також водій при собі повинен мати:

  • водійське посвідчення;
  • наявність на автомобілі ідентифікаційного знаку України (UA), хоча його встановлення не є обов'язковим, якщо на номерному знаку присутнє позначення UA;
  • документ, що підтверджує реєстрацію автомобіля на ім’я водія або одного з пасажирів;
  • актуальний поліс міжнародного страхування "Зелена карта".

Якщо водій не є власником автівки, йому знадобиться документ, що засвідчує реєстрацію транспортного засобу для міжнародних поїздок.

Раніше ми пояснювали, що громадяни України виїжджатимуть в Євросоюз за новими правилами. Також ми писали, про митний безвіз та що це означає.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.