Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Програму єВідновлення розширили: на що тепер можуть розраховувати українці

Відтепер державну компенсацію зможе отримати ще більше кількість громадян України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні розширили програму єВідновлення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 27 листопада, українцям, які мали житло у спільній власності, дозволили подаватися на отримання компенсації за знищене під час війни житло. Мова про розширення умов програми єВідновлення.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Як подати заявку

У відомстві пояснили, що громадяни, які мали житло у спільній власності можуть у застосунку Дія подати одну спільну заявку з одноосібним власником житла. Також це можна зробити й окремо.

"Далі комісія органу місцевого самоврядування вивчить подану інформацію та визначить суму компенсації для кожного співвласника відповідно до його частки у власності. Відповідно, кожен отримає свій житловий сертифікат",— зазначили у міністерстві.

Сертифікат, який надає держава, можна самостійно використати на купівлю нової квартири чи будинку або об’єднатися з іншими співвласниками та купити нове житло, яке буде спільним.

Зазначається, що сертифікат буде актуальним лише після того, як скасується право власності на знищений об’єкт нерухомості, а для цього потрібна згода усіх співвласників. Але робити це потрібно вже тоді, коли кожен зі співвласників отримає свій сертифікат.

Також у Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури розповіли, що станом на зараз вже шість тисяч громадян надіслали свої заявки про те, що їхнє житло було зруйноване під час бойових дій та чекають на виплату коштів. З них 827 громадян вже згенерували сертифікати з підтвердженою сумою компенсації.

Які пошкодження не покриє програма єВідновлення

Сертифікат єВідновлення не покриває купівлю нових меблів на заміну пошкоджених. Також за власні кошти українцям доведеться купувати нову побутову техніку, автомобілі, виконувати ремонт. Такі умови існують через те, що державі бракує коштів.

"Ми за те, щоб люди поверталися до України, купували тут житло, розвивали нашу економіку. Саме такий механізм, вважаємо, цьому сприятиме", — сказала очільниця комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Олена Шуляк.

Також для громадян діють деякі обмеження для помешкання, яке надається в обмін на житловий сертифікат. Наприклад, нове житло не можна буде продати впродовж п'яти років після його отримання. Крім того, сертифікат дозволяє купити обмеженої вартості.

Якщо вам цікава тема, то більше детальніше прочитати у нашому матеріалі.

Раніше ми пояснювали, чи доведеться громадянам сплачувати податки з отриманої компенсації в рамках програми єВідновлення. Також ми писали, які послуги та будматеріали можна замовляти в рамках в рамках держпрограми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.