Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Рада запровадила новий акциз: що може подорожчати для деяких україців

Розповідаємо, як може змінитися вартість товару, який стає усе популярнішим серед громадян України

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Який новий акциз запровадили в Україні

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явився акциз для нової категорії групи підакцизних товарів — нікотинових подушечок ("паучів"). Завдяки цьому державний бюджет щороку отримуватиме 300 мільйонів гривень надходжень.

Про це написав у своєму Telegram-каналі голова парламентського комітету з податків та фінансів Данило Гетманцев.

За його словами, Верховна Рада 16 січня підтримала у цілому законопроєкт №10321-1 про приведення деяких норм у відповідність до Закону України "Про Митний тариф України" та уточнення окремих положень. Відомо, що ставка податку встановлена у межах 2 836,08 гривень за один кілограм.

В Україні нікотинові подушечки конкурують з електронними сигаретами та здобувають усе більшу популярність. Вони нагадують невеликі мішечки, які кладуться до рота і нікотин швидше всмоктується. Тобто нікотинові подушечки можна використовувати замість звичайних сигарет. Користуватися ними можна будь-де.

Також у "паучів", на відміну від звичних сигарет, відсутні смолисті речовини, тож подушечки вважаються більш безпечним товаром. Але "паучі", як і цигарки, не позбавлені шкідливого нікотину, тому їх не можуть купувати громадяни, яким ще не виповнилося 18 років.

В Україні по-новому маркуватимуть пачки з сигаретами

У січні з'явилися нові норми щодо маркування пачок тютюнових виробів. Так, виробники сигарет тепер розміщуватимуть на пачках нові графічні зображення, а також текст з попередженням про шкоду та наслідки куріння. Зображення та текст мають займати 65% площі пачки.

Також на пачках буде QR-код з посиланням на сервіс Центру громадянських свобод (ЦГС) щодо надання допомоги з відмови від куріння "Я кидаю курити".

Скільки коштуватимуть сигарети у 2024 році

Цього року зміниться специфічна ставка акцизу на сигарети з фільтром і без. Її встановили в межах 1 881,17 гривні за тисячу штук. У 2023 році ставка дорівнювала 1 567,64 гривні, тобто збільшиться на 20%.

Також зміняться показники податкового зобов'язання щодо сплати акцизного податку. Якщо у 2023 році він був на рівні 2 097,12 гривні за одну тисячу штук, то цього року сума зросте до 2 516,54 гривні.

Раніше ми розповідали, як змінилися правила продажу сигарет та алкоголю в Україні. Також ми розповідали, які товари більше не продаватимуть у duty-free.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.