Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Товарів на полицях поменшає? Чи може блокада на кордоні з Польщею призвести до дефіциту

Розповідаємо, що відбувається на польському кордоні та як протести перевізників впливають на ціни деяких товарів в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Асортимент зменшиться, а ціни зростуть

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протести перевізників на Польському кордоні продовжуються, а ситуація погіршується щодня. З 7 листопада триває блокування трьох основних пунктів пропуску на кордоні з Польщею, а нещодавно до протесту приєднались словаки, які заблокували перехід на своєму кордоні.

Про те, чим загрожує продовження протесту для України, розповідає редакція Pro Гроші.

Від польських протестів вже розпочались проблеми в певних сферах. Дані агенства "А-95" свідчать про перебої постачання автомобільного газу, який завозився до України через Ягодин. Оскільки оптовики вчасно не змогли змінити маршрут, трішки більше ніж за тиждень, автогаз сягнув 34,82 грн за літр, що дорожче на 2,15 грн, ніж було до початку протестів.

"Ми, як і багато інших компаній, працюємо через польські порти Гданськ та Гдиню. Страйк польських перевізників та суттєве зменшення пропуску транспортних засобів вплинули на обсяг імпорту, який ми маємо можливість завезти", — повідомив заступник гендиректора з митних питань мережі "Епіцентр".

За його словами, після початку повномасштабної війни основний товарообіг відбувався саме через Польський кордон, але продукція була не лише польського виробництва, перевозились також товари з Голландії та Німеччини.

Як протести вплинуть на ціни товарів в Україні

За словами експертів, уже відчутне зменшення імпорту продуктів, одягу та взуття, які завозились через польський кордон. Продовження блокади може привести до зменшення асортименту на полицях магазинів, а кінцева вартість товарів може збільшитись щонайменше на 5% через порушену логістику.

"Може бути дефіцит і подорожчання по окремим групам товарів. Адже постачальники закладають вартість логістики у цінники", — переконаний комерційний директор COMFY Іван Павлік.

Він припустив, що продовження страйків приведе до дефіциту певних товарів уже в грудні. А якщо протести охоплять нові пункти пропуску, терміни доставки збільшаться ще більше.

"Зараз тривають консультації з юристами. Ми ставимо дві цілі — по-перше, розблокувати кордон, по-друге, отримати компенсації величезних збитків, які зазнають наші перевізники, імпортери та експортери", — повідомив голова АСМАП Володимир Балін.

За його словами, іде активна робота з розблокування кордону, навіть готуються позови до протестувальників. Однак, як ці дії вплинуть на ситуацію, прогнозувати поки що складно.

Раніше ми писали, яка країна Європи погрожує перекрити кордон з Україною, а також про ситуацію на пунктах пропуску 22 листопада.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.