Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям у Польщі готуватися до змін? Про що попередив уряд країни

Розповідаємо, яке рішення прийняв уряд сусідньої країни щодо українських біженців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Польща продовжила тимчасовий захист для українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Польщі продовжили термін дії механізму тимчасового захисту для українських біженців, які перебувають в країні з 24 лютого 2022 року. Тепер він діятиме до 4 березня 2025-го.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Тимчасовий захист

Механізм запрацював 4 березня 2022 року, а згодом Європейський Союз продовжив його ще на рік. Тож громадяни України в країнах Європи обов'язково отримують негайний та колективний (тобто без необхідності розгляду індивідуальних заяв) захист.

Механізм тимчасового захисту полягає у розподілі навантаження на системи надання притулку окремих країн-членів ЄС. Таким чином усі біженці забезпечують правами у Євросоюзі. Людям з тимчасовим захистом надають такі права:

  • посвідка на проживання;
  • доступ до ринку праці та житла;
  • медична допомога;
  • соціальна допомога;
  • доступ до освіти для дітей.

Українці у Польщі: що зміниться у 2024 році

Попри продовження тимчасового захисту, українських біженців у сусідній країні можуть позбавити частини пільг. Про це раніше говорив речник польського уряду Пьотр Мюллер.

"На зараз немає рішення про продовження тих речей, які є в законі", — зазначав він.

Тим часом з 1 січня 2024 року у Польщі виплачуватимуть більшу допомогу на неповнолітню дитину. Так, якщо минулого року розмір допомоги становив 500 злотих, то зараз — 800.

Новий пільговий період для отримувачів триватиме з 1 червня 2024 року по 31 травня 2025 року. Кошти надходитимуть після подачі звернення в онлайн-форматі. Процедура доступна у мобільному додатку mZUS та на порталі електронних послуг.

Скільки українських біженців у Польщі

Як свідчать дані Євростату, станом на кінець жовтня 2023 року у Польщі перебувало понад 957 тисяч біженців з України. Водночас кількість громадян України, які користуються тимчасовим захистом у різних країнах ЄС, перевищила 4,1 мільйона осіб.

Основними країнами Євросоюзу, в яких українці отримали тимчасовий захист, були:

  • Німеччина — 1,1 мільйона осіб;
  • Польща — 0,9 мільйона осіб;
  • Чехія — 0,3 мільйона осіб.

Зауважимо, що восени кількість українських біженців у Польщі зросла на 50 тисяч громадян.

Раніше ми розповідали, яку роботу пропонують українським біженцям у Польщі. Також ми писали, хто з українців почав отримувати більші пенсії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.