Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні по-новому призначатимуть соціальну допомогу — що зміниться у 2024 році

У Міністерстві соціальної політики запланували нові зміни щодо отримання усіх видів соціальної допомоги та компенсацій населенню

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Мінсоці пояснили, як зміняться правила призначення держвиплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні оновлять форму заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги та компенсацій. Громадян, які отримуватимуть такі виплати, пропонують надавати згоду на передачу даних, якщо фінансову допомогу надаватимуть іноземні уряди чи організації.

Про це йдеться у проєкті наказу Міністерства соціально політики, який з'явився для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Відомо, що уряд хоче додати у заяву нову норму, згідно з якою українці надаватимуть згоду на передання (за потреби) своїх персональних даних та персональних даних осіб зі складу свого домогосподарства та членів своєї сім’ї уряду іноземних держав, міжнародним організаціям, донорським установам для надання допомоги та моніторингу.

"Реалізація акта матиме вплив на інтереси отримувачів усіх видів допомог та компенсацій", — йдеться у документі.

Співфінансування пільг та субсидій

У листопаді 2023 року уряд вирішив запровадити механізм співфінансування пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг під час воєнного стану. Передбачається, що фінансова допомога громадянам надаватиметься не тільки з держбюджету. Так, надання пільг та субсидій забезпечуватимуться й коштами від урядів іноземних держав, міжнародних організацій та донорських установ.

До того ж в Україні діятимуть нові соцнорми на придбання твердого пічного побутового палива в опалювальному сезоні 2023/2024. Наприклад:

  • пільговики отримуватимуть понад 13 тисяч гривень
  • субсидіанти — понад 16 тисяч гривень.

Соцдопомога у 50 тисяч гривень

На державне фінансування можуть розраховувати українські родини з дітьми. Ще допомога надається вимушеним переселенцям та громадянам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, якщо вони користуються інтернетом.

Якою буде сума фінансової підтримки залежить від ситуації у сім'ї. Розмір найбільшої виплати становить 50 тисяч гривень.

Зауважимо, що подача заявки відбувається на порталі "Дія". Документ розглядається впродовж десяти днів. У разі позитивного рішення надається фінансова підтримка з боку держави.

Компенсація за знищене житло

З 1 листопада житлові сертифікати надають громадянам, які втратили житло під час повномасштабної війни з Росією. Як уточнила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, мова про програму, в рамках якої надається компенсація за повністю знищене майно.

Середня вартість одного квадратного метра становить 36 422 гривень. Саме таку оцінку встановив уряд.

Раніше ми пояснювали, хто з українців може одночасно отримувати пенсію і соціальні виплати. Також ми писали, якими будуть виплати на дітей у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.