Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні побільшає товарів, які не вдасться повернути після покупки: деталі

Розповідаємо, що незабаром зміниться для українців та з чим пов'язане введення нововведень

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні заборонять обмінювати та повертати деякі товари

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явиться новий список товарів, які не можна буде обміняти або повернути. Перелік, зокрема, хочуть поповнити продуктами, ліками, засобами особистої гігієни, ювелірними виробами та сигаретами.

Про це йдеться у проєкті Кабміну України.

Навіщо потрібні зміни

У пояснювальній записці йдеться про те, що влітку цього року депутати Верховної Ради підтримала Закон "Про захист прав споживачів". У ньому були імплементовані законодавчі акти ЄС у сфері захисту прав споживачів, які регулюють питання щодо обміну (повернення) товарів, які купили споживачі, відмовою у такому праві, а також питань, щодо гарантій для споживачів.

Зазначається, що у п'ятій частині статті 5 закону присутні конкретні товари, які не можна обміняти (повернути) після покупки. Це:

  • товари, виготовлені за індивідуальним замовленням;
  • товари, які є друкованими медіа;
  • товари, придбані в запакованому вигляді та розпаковані споживачем, через що були порушені гігієнічні та інші властивості товару, пов’язані з охороною здоров’я, або властивості цифрового вмісту;
  • товари, які швидко псуються або втрачають свої споживчі властивості.

"Враховуючи це, перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), затверджений постановою Кабінету міністрів України від 19.квітня 1994 року потрібно узгодити з новим законом", — йдеться в документі.

Які товари потраплять в новий перелік

Так, уряд планує оновити список наступними товарами:

  • харчовими продуктами.
  • лікарськими засобами.
  • засобами особистої гігієни, косметичною продукцією (у тому числі парфумерною), мийними засобами без упаковки, яка перешкоджає вільному доступу до таких товарів.
  • товарами, нарізаними або розкроєними під розміри, визначеними споживачем.
  • ювелірними виробами з дорогоцінними металами, дорогоцінним камінням, дорогоцінним камінням органогенного утворення та напівдорогоцінним камінням.
  • Тютюном, тютюновими виробами, трав’яними виробами для куріння, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, електронними сигаретами, заправними контейнерами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, мундштуками, люльками, сигаретним папером, фільтрами, які потрібні для вживання тютюнових виробів.

Чи можна повернути товар без чека

Так, оскільки така умова у статті 9 закону "Про захист прав споживачів". У документі, зокрема, вказано про те, що в українців є право повернути товар у магазин впродовж 14 календарних днів після того, як він був куплений. Причиною повернення може бути те, що товар не підійшов за "розміром, колірним оформленням, фасоном, формою, габаритами та іншими якостями".

Важлива умова – товар, який споживач хоче повернути, не має пошкодженим. Також перед поверненням бажано ним не користуватися.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як випадково не купити товар з ворожої країни. Також ми писали, як змінилися правила повернення посилок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.