Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні запустили новий реєстр: чиї дані в ньому зберігатимуться

В Офісі генпрокурора вважають, що новий реєстр допоможе забезпечити захист та безпеку дітей

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні запустили реєстр педофілів

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні відбувся важливий крок щодо більш ефективного захисту прав та безпеки малолітніх, йдеться про запуск Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини на сексуальному ґрунті проти дітей. Наразі було завершено базовий етап його наповнення. В реєстр включили дані понад 600 осіб, але це не остаточна цифра, адже цей список буде наповнюватися й надалі.

Про це повідомляється на сайті Офісу генерального прокурора України.

Які функції виконуватиме реєстр педофілів

Реєстр – це спеціальна електронна база даних. Вона створена для того, щоб збирати, зберігати, захищати, обліковувати, шукати та узагальнювати інформацію про людей, які отримали покарання за злочини пов'язані з педофілією. Це стосується тих, у кого вже зняли або погасили судимість за законом. В базі даних міститься наступна інформація:

  • прізвище, ім'я, по батькові засудженого;
  • дата народження;
  • місце проживання або перебування;
  • характер злочину та деталі судимості.

Хто матиме доступ до реєстру

Доступ до реєстру матимуть визначені законодавством особи, включаючи правоохоронців, директорів шкіл і садочків, керівників державних адміністрацій та голів органів місцевого самоврядування. Це надає можливість органам інспекції та освіти ефективно контролювати доступ засуджених осіб до місць, де знаходяться діти.

Що стало передумовою створення реєстру

Ця ініціативна стала можливою завдяки прийняттю Закону України про впровадження реєстру педофілів 19 грудня 2019 року Верховною Радою. У жовтні 2021 року його запустили в тестовому режимі.

За які помилки дітей можуть покарати батьків

У багатьох українських школах виникає серйозна проблема – агресивна поведінка учнів, спрямована на знущання з інших школярів. Це може призвести до покарання для керівництва школи, учнів і навіть їхніх батьків.

Згідно зі статтею 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якщо учень розповів про випадки цькування вчителю чи батькам, ця інформація повинна потрапити до директора школи, який повинен повідомити поліцію. Невиконання цього обов'язку може призвести до адміністративного покарання у вигляді штрафу або громадських робіт.

Батьки також можуть звертатися до поліції, надаючи докази протиправних дій учнів, такі як відео чи фото знущань, письмові пояснення потерпілого та інші докази. Якщо дітям ще не виповнилося 16 років, покарання можуть понести їхні батьки: штраф у розмірі від 850 до 1 700 гривень, або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. У випадку повторного цькування покарання подвоюється.

Раніше ми повідомляли про те, що в Україні запустять реєстр домашніх тварин. Також ми писали, що уряд відклав створення реєстру олігархів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.