Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В умовах блокади кордону: в Україні анонсували створення нового пункту пропуску

Розповідаємо, де між Україною та Угорщиною з'явиться новий пункт пропуску для пасажирського транспорту

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Розширення логістичних можливостей

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Через складну ситуацію на пунктах пропуску з деякими європейськими країнами, Україна працює над пошуком додаткових логістичних маршрутів. Кабінет Міністрів схвалив створення нового переходу для пасажирських перевезень між Україною та Угорщиною: "Велика Паладь – Надьгодош" та ініціював перетин порожніми вантажівками контрольно-пропускного пункту "Лужанка – Берегшурань".

Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Пункт пропуску "Велика Паладь" буде обслуговувати легковий транспорт. Основна ціль його відкриття полягає в розвантаженні інших пунктів, через які проходить вантажний транспорт. Зараз пункт "Лужанка" обслуговує лише легкові автомобілі, але після внесення поправок до чинної Угоди, він також зможе приймати порожні вантажівки, що мають вагу більше ніж 7,5 тонн.

"Наступним кроком для реалізації цих рішень є схвалення відповідних змін угорськими колегами. Наразі сторонами проводиться відповідна робота для отримання погоджень. Наша задача – забезпечити сталі та ритмічні експортно-імпортні перевезення", — підкреслив Олександр Кубраков, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.

В міністерстві також нагадали, що через кордон з Угорщиною проходить приблизно 10% усього вантажного потоку з України, що свідчить про недостатню пропускну спроможність міждержавного переходу. Станом на зараз функціонує п'ять пунктів пропуску, проте тільки один з них: "Чоп – Захонь" — призначений для вантажних перевезень. Щодня через нього може проходити до 250 вантажівок, які виїжджають з України.

Яка ситуація на кордоні з Польщею

Польські аграрії продовжують свої акції протесту на українсько-польському кордоні. Станом на 25 лютого вони заблокували рух через шість контрольно-пропускних пунктів, що призвело до утворення значних черг з вантажного транспорту. Водночас на пунктах пропуску України з іншими державами зберігається можливість безперешкодного перетину кордону.

25 лютого фермери знову заблокували контрольно-пропускний пункт "Устилуг – Зосин", попри його розблокування днем раніше. Через це перед в'їздом в Україну утворилась черга з приблизно 2 400 вантажівок. Страйки також проходять на таких КПП, як:

  • "Краківець";
  • "Рава-Руська";
  • "Ягодин".

Біля цих контрольних пунктів спостерігається найбільше скупчення транспортних засобів.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону відзначив, що попри невелике оживлення активності днем раніше, це не мало значного впливу на загальний стан справ. Втім, сьогодні фермери не створюють перешкод для проїзду автобусів та легкових машин на будь-якому з контрольно-пропускних пунктів.

Раніше ми писали, як блокада українського кордону може вплинути на вартість автогазу в країні, а також які документи потрібно мати для поїздки за кордон на автомобілі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.