Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Відпустка по догляду за дитиною: як зараховується до пільгового стажу

Розповідаємо, як відпустка по догляду за дитиною впливає на стаж громадянина та які документи потрібно мати для його підтвердження

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати пільговий стаж у відпустці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Законодавство України передбачає можливість громадянина піти у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трьох річного віку. При чому, цей період зараховується як до загального, так і до безперервного стажу роботи, а також стажу роботи за спеціальністю.

Про те, як відпустка по догляду за дитиною впливає на стаж, повідомили на сайті Пенсійного фонду.

У ПФУ повідомили, що час перебування у такій відпустці зараховується до пільгового стажу, а це означає, що така людина має право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

"У разі, якщо під час перебування у вказаній відпустці особа перебувала в трудових відносинах з підприємством на посаді, робота на якій зараховується до пільгового стажу", — наголосили в Пенсійному фонді.

Для підтвердження набутого трудового стажу, при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, здійснюється на підставі записів уточнюючих довідок, виданих:

  • установами;
  • підприємствами;
  • організаціями або їх правонаступниками.

Варто зазначити, що період, який підлягає зарахуванню до пільгового стажу, визначає підприємство та вказує його в уточнюючій довідці.

Як піти у відпустку по догляду за дитиною

Для того, щоб роботодавець міг надати відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, потрібно надати такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка з органу соціального захисту населення за місцем проживання матері про припинення їй виплати допомоги по догляду за дитиною (якщо відпустку бажає отримати інша особа);
  • документи на підтвердження статусу особи, яка усиновила чи взяла під опіку; дитину, прийомних батьків чи батьків вихователів для відповідних осіб;
  • довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення цієї відпустки (якщо відпустку бажає отримати інша особа).

Оформлюється така відпустка повністю або частково в межах установленого періоду відповідним розпорядженням або наказом. За бажанням, особа, яка доглядає за дитиною, може продовжувати працювати під час відпустки з дому або на умовах не повного робочого дня. Варто зазначити, що роботодавець може надати частково оплачувану відпустку або більш тривалу — але без збереження заробітної плати.

Раніше ми писали, як військовим піти у відпустку за сімейними обставинами, а також про тривалість відпусток для усіх категорій військовослужбовців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.